© Mathieu Kleyebe Abonnenc, The Night Reader, for Wilson Harris (2), 2018. Photo Courtesy XC.HuA.

Le Déracinement

Over diasporische verbeeldingen

Migratie en diaspora zijn van meet af aan bepalend geweest voor het Europese culturele landschap. Le Déracinement (Ontworteling) ontwart die dubbelzinnige relatie van Europa met zijn buitengrenzen, vertrekkende vanuit Noord-Afrika en de Middellandse Zee, naar Congo, de Caraïben of Frans-Guyana als verste grens. De kunstenaars brengen vergeten geschiedenissen van verzet, vriendschap en internationale samenwerking naar voren. Niet als reconstructie, maar als poëtische verkenning.

Foto’s van de Franse socioloog Pierre Bourdieu (FR, 1930-2002) worden voor het eerst in België getoond en vormen het vertrekpunt van de tentoonstelling. Tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog (1958-1961) trekt hij samen met de Algerijnse filosoof Abdelmalek Sayad (DZ, 1933- 1998) door het land. Ze documenteren hoe hele dorpen massaal naar Franse en Algerijnse steden trekken onder druk van de Franse kolonisator. Dit veldwerk over de drastisch veranderde menselijke en natuurlijke omgeving van Noord-Algerije werd gebundeld in het boek Le Déracinement (Ontworteling), meteen ook de titel van de tentoonstelling.

Reflecties over de complexe onderlinge afhankelijkheid tussen mensen en hun omgeving lopen als een rode draad door de tentoonstellingsruimtes van Z33. De kunstenaars spelen in op de momenten van ontworteling en de daaropvolgende hervestiging, en stellen alternatieve verbeeldingen van verbondenheid voor.

Kunstenaars: Mathieu Kleyebe Abonnenc, Francis Alÿs, Yto Barrada, Anna Boghiguian, Pierre Bourdieu, Fatma Bucak, Mohamed Bourouissa, Raphaël Grisey & Bouba Touré, Kapwani Kiwanga, Vincent Meessen, Sara Ouhaddou, Lydia Ourahmane, The Otolith Group — Anjalika Sagar & Kodwo Eshun, Mounira Al Solh, Lorenzo Pezzani/Hostile Environment(s).

Curator: Silvia Franceschini
Assistent-curator: Jeanne Coppens 

Met de steun van Franse Ambassade in België, in het kader van EXTRA, het multidisciplinair cultureel programma van de hedendaagse Franse kunst in België.

Met dank aan: Camera Austria, Graz, Oostenrijk (Christine Frisinghelli); Fondation Pierre Bourdieu (Franz Schultheis); Galerie Jan Mot, Brussel; Galerie Polaris, Parijs; Nicoletta Fiorucci Russo De Li Galli Collection, London; Blum & Poe, Los Angeles / New York / Tokyo; Silvia Fiorucci Roman Collection, Monaco; Galerie Sfeir-Semler, Hamburg, Duitsland; Collection 49 Nord 6 Est – Frac Lorraine, Metz, Frankrijk; ar/ge kunst, Bolzano, Italië; Sharjah Architecture Triennial. 

06.03 tot 16.05.21

Breng een koptelefoon of oortjes met aux-aansluiting mee om de tentoonstelling ten volle te beleven. Heb je zelf geen? Koop er aan ons onthaal voor 0,50 euro en steun hiermee een van de goede doelen van de klimaatcoalitie.be.

Tags

expoexpo

  • Deel dit programma
  • F
  • T
Tentoonstellingsfolder
Download hier je eigen exemplaar!

News feed
News feed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Graag!

Choose your language

Feed

Nieuwsartikel
De Morgen

'Landschappen worden tot wapens gemaakt om mensen de dood in te jagen'

Instagram
Klara

Le Déracinement

Nieuwsartikel