Navine G. Khan-Dossos – Shoot the Women First

De in Athene gevestigde artieste Navine G. Khan-Dossos focust in haar eerste solotentoonstelling in België op gendergerelateerd geweld en het lichaam van de vrouw als hoofdreden voor uitbuiting en verzet. De kunstenares reflecteert over de rol van de vrouw, die door de samenleving enerzijds als dader, anderzijds als slachtoffer van geweld beschouwd wordt. Een reflectie die Khan-Dossos uitbreidt met de biopolitieke drang van onze maatschappij om het lichaam te standaardiseren en te controleren. Het geweld in haar werken is niet alleen fysiek, maar belicht ook een grotere bedreiging door de maatschappij en meer bepaald aan diegenen aan de rand van de mainstream politiek en cultuur.

De titel ‘Shoot the Women First’ alludeert op het advies dat men aan de leden van de GSG 9 gaf, een Duitse antiterreureenheid die begin jaren ’70 werd opgericht. Het werd al snel het standaardadvies van Interpol aan andere Europese eenheden in de nasleep van de RAF (Rote Armee Fraktion) en andere paramilitaire aanvallen waarbij vrouwelijke terroristen betrokken waren.

De werken van Khan-Dossos vloeien voort uit een veelzijdige reeks historische, actuele en toekomstige scenario’s. Zo vormden de arrestaties van vrouwelijke drugsgebruikers in Griekenland in 2012 een belangrijke inspiratiebron. De vrouwen werden verdacht van prostitutie en werden verplicht om HIV-testen af te leggen. Wie positief testte, werd gevangen genomen. De politie speelde de persoonlijke informatie van de gevangen vrouwen door aan de media, wat leidde tot nog meer stigmatisering en terrorisering van prostituees en vrouwen met HIV. Ook het ongecontroleerde wapengebruik van agenten in de VS tegen burgers is een belangrijk referentiepunt voor Navine. Verder zijn er de recente sociale mediacampagnes die wereldwijd aandacht vroegen voor de seksuele intimidatie van vrouwen. Stuk voor stuk situaties waar vormen van terrorisme en bioterrorisme zich vermengen, en waar virussen en viraliteit als wapens ingezet worden.

‘Shoot the Women First’ is ook een project dat continu groeit en rijker wordt. Zo omvat de tentoonstelling in Z33 een nieuw werk: Silent Latitude, een quilt ontworpen in samenwerking met de leden van de Greek Trans Support Association (Athene). De Hasseltse mode-incubator MIA-H stond vervolgens mee in voor de realisatie van die quilt. De quilt benadrukt niet alleen de waarde van collectieve arbeid als een genezende en verbindende activiteit, ze is tegelijk een verwijzing naar de Begijnen die vroeger in de huisjes van Z33 woonden. De Begijnen organiseerden zich economisch zelfstandig, volledig onafhankelijk van de man en zonder zich te onderwerpen aan de monastiek. Met dat nieuwe werk maakt Khan-Dossos dus letterlijk en figuurlijk de verbinding naar ‘Dissidence – Quilting Against’, een andere tentoonstelling in Z33 die gelijktijdig met ‘Shoot the Women First’ plaatsvindt. De laatste twee tentoonstellingen in het Hasseltse Begijnhof, want vanaf het najaar opent het vernieuwde gebouw van Z33.

Curator
: Silvia Franceschini
Grafische vormgeving:
Noortje De la haye
Deelnemers
: Navine G. Khan-Dossos

Navine G. Khan-Dossos (1982, Londen)

is een beeldend kunstenaar gevestigd in Athene. Tot haar interesses behoren oriëntalisme in het digitale rijk, geometrie als informatie en decoratie, en beeldkalibratie in de hedendaagse cultuur. Het onderwerp van haar werk is vaak de conflictueuze en complexe relatie van de islam met het Westen, wat vandaag een onvermijdelijk en essentieel onderwerp is om mee om te gaan. Als kunstschilder gebruikt ze het medium en de geschiedenis om fundamentele vragen te stellen over de manier waarop we de wereld om ons heen zien, begrijpen en uitbeelden. Dat doet ze vooral in relatie tot haar opleiding in de geschiedenis van islamitische kunst en architectuur, en met interesse in oriëntalisme en de visuele geschiedenis van het Ottomaanse Rijk.
Navine Khan-Dossos studeerde kunstgeschiedenis aan de Cambridge University, Arabisch aan de Kuwait Universiy en islamitische kunst aan de Prince’s School of Traditional Art in Londen. Verder behaalde ze een Master of Arts in fijne kunsten aan het Londense Chelsea College of Arts en in 2014-2015 was zij deelnemer aan de Van Eyck Academie in Maastricht. Ze exposeerde ook in galerijen en musea in de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten met projecten zoals SALT Beyoglu in Istanbul, The Istanbul Design Biennial, The Talbot Rice Gallery in Edinburgh, het Van Abbemuseum in Eindhoven, the A.M. Qattan Foundation in Ramallah, Leighton House Museum in London, the Museum of Islamic Art in Doha, Witte de With in Rotterdam, the Delfina Foundation in London en the State of Concept in Athene. Momenteel maakt Khan-Dossos deel uit van de Motion Research Group en is ze docent aan de Dutch Art Institute in Arnhem.

NIEUW: Kijkwijzer! – voor kids
Onze tentoonstellingen bieden voor ieder wat wils. Daarom ontwikkelden wij een Kijkwijzer met enkele opdrachtjes als een kinderparcours doorheen de expo’s. De jongste bezoekers maken kennis met de expo’s op een spelende en creatieve manier.
Leer en speel, kleine ontdekkers, want we hebben jou er ook graag bij!

02.02 tot 26.05.19
Tickets
Beeldengalerij10 afbeeldingen