The Buried Archive

Workshop FORMAT

Zijn we (on)afhankelijk van de natuur als het gaat om onze eigen fysieke en emotionele gezondheid? Door te observeren welke planten dieren eten om zichzelf te genezen als ze ziek waren, hebben mensen de medische eigenschappen van planten kunnen identificeren en een kennissysteem daarrond kunnen ontwikkelen. Voordat deze eeuwenoude kennis verdwijnt stelt Inès Leverrier Péborde voor om de erfenis van kruidengeneesmiddelen uit de Vlaamse folklore te herscheppen en te archiveren.

Medische folklore
Tijdens de workshop leer je eerst meer over verhalen en recepten uit de Vlaamse folklore. Vervolgens ga je aan de slag om zelf recepten te maken. Tenslotte ontwerp je mee de tijdscapsule om de recepten in te archiveren, en die op het einde van de workshop begraven wordt in de tuinen van het begijnhof. Neem je eigen recepten mee naar huis.
Herbalisme
Herbalisme is de oudste vorm van medicinale praktijk, en toch verdwijnt het, vervangen door industriële en chemische gebaseerde gezondheidsvervangers, maar ook de toenemende kloof tussen individuen en hun lokale eco-culturele landschappen. In deze workshop denk je mee na en ga je in gesprek over wat kruidengeneeskunde waardevol en relevant maakt in het verleden, heden en de toekomst. Wat is waard om te bewaren en waarom? Hoe geef je de kennis door aan toekomstige generaties die misschien onze taal niet begrijpen?
26.10.19, 14:00
Inschrijving € 5,00
Inbegrepen: toegang tot de tentoonstelling, materiaal voor de workshop en fris of koffie
FORMAT 2019

The Buried Archive

Lees meer