Nr. 19 1% Water

Met ‘1% Water en onze toekomst‘ focust kunstencentrum Z33 op hoe we omgaan met water. Kunstenaars, onderzoekers en designers analyseren de weg naar een kwalitatieve, hydrologische toekomst en schetsen door middel van een experimentele denkwijze een nieuw bewustzijn over water.
Klik hier voor een beeldoverzicht van de tentoonstelling.
Lees hier een artikel (11 augustus ’08) in de International Herald Tribune over de expo.

Hoewel de aarde vanuit de ruimte gezien blauw is en 70% van de oppervlakte van onze planeet uit water bestaat, is slechts 1% van dat water effectief voor menselijke consumptie beschikbaar. Vandaar ook de ‘1%’ in de titel. Factoren als de snelle bevolkingstoename en de stijgende consumptie, klimaatsverandering en industriële vervuiling bedreigen deze omvangrijke, maar ongelijkmatig verdeelde grondstof. Water, toch één van onze basisbehoeften, is een politieke kwestie en een machtsicoon geworden. De Wereldbank voorspelt: “Als de oorlogen van de twintigste eeuw draaiden om olie, dan zullen de oorlogen van deze eeuw uitgevochten worden om water.”

De tentoonstelling is onderverdeeld in 4 thema’s: water archive, (ab)use, sacred waters en reconnect.
Met kunst, design, architectuur en onderzoeken van: &Made (GB), Brandon Ballengée (US), Jordi Canudas (GB), Masaru Emoto (JP), Fulguro en TJAW (CH), Hanneke Geurts van Kessel (NL), Karlssonwilker Inc. (US), Doshi Levien (GB), Lucy Orta (GB), Oskar Peet (CDN), Atelier Van Lieshout (NL), Kendra Wan (CN) en anderen.
Ilse Crawford en Jane Withers stelden de tentoonstelling ‘1% Water en onze toekomst’ samen. Ilse Crawford is een toonaangevende ontwerper en kunsthistorica. Jane Withers is auteur van boeken over het onderwerp water.

Beeldengalerij6 afbeeldingen