Nr. 7 Cosmopolitan Chicken Project: Red Jungle Fowl – Genus XY

Koen Vanmechelen brengt de ontwikkeling van zijn kippenkweekproject, een zoektocht naar een superbastaard, in kaart. Voor het eerst in zijn carrière brengt Koen Vanmechelen de verschillende stappen van zijn ‘Cosmopolitan Chicken Project‘ bijeen in een tentoonstelling, billboards, lezingen, een debat, film, …

Beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen begon jaren geleden nieuwe kippensoorten te kweken: kruisingen van internationale kippen die in hun respectievelijke landen van herkomst een nationaal symbool zijn. De Mechelse Koekoek kruist hij bijvoorbeeld met de Poulet de Bresse tot de Mechelse Bresse, die hij in 1999 voor het eerst presenteerde in Z33 (toen nog PCBK). Stilaan maar zeker ontstond zo het ‘Cosmopolitan Chicken Project’ een wereldwijd kippenkweekproject waarmee Koen Vanmechelen de beste eigenschappen van verschillende nationale kippenrassen samensmelt tot er een superbastaard ontstaat, de Cosmopolitan Chicken.

Een belangrijke fase in het project is ook de zoektocht naar de oerkip: de Rode Kamhoen of Red Jungle Fowl. Alle huidige kippenrassen zijn namelijk ontstaan uit deze oerhoen. Regelmatig trekt Koen Vanmechelen daarom op expeditie naar Azie, waar hij de oerkip observeert in zijn natuurlijke omgeving. Waar, hoe en wanneer dit project zal eindigen, weet niemand. Een ziekte kan volgende week immers alles kelderen. De genen van de diverse kippenrassen eigent de kunstenaar zich toe als primair artistiek materiaal. Hij kruist verschillende rassen met elkaar. Het resultaat presenteert hij op verschillende manieren: dood, levend, ziek, opgezet of gekruist met een andere materie, aan de muur, in een kooi, op foto of schilderij.

07.11 tot 31.10.04
Beeldengalerij