The Odds

Palms Palms Palms

Revital Cohen & Tuur Van Balen

Met Palms Palms Palms presenteert Z33 de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Londense kunstenaars Revital Cohen & Tuur Van Balen. Meer dan tien jaar artistiek onderzoek en werk komen samen in de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Z33. Bovendien creëert het kunstenaarsduo een nieuw werk in opdracht van het huis.

In het werk van de kunstenaars staan productieprocessen als culturele, persoonlijke en politieke praktijk centraal. Zo werkten ze de afgelopen jaren vanuit verschillende locaties, zoals Chinese fabrieken, een Japans vislaboratorium, een paardenziekenhuis en een Coltan-mijn in DR Congo. Hier maakten ze werk dat zowel op de setting als op het wordingsproces focust.  De focus van hun artistiek onderzoek verschuift nu naar de financiële structuren achter die processen. Als je de lijn van het geld volgt – de smeerolie van het apparaat – openbaren zich twijfelachtige gebieden waar we allemaal medeplichtig zijn.

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel komen werken van 2008 tot nu samen. The Immortal (2012) is een installatie die bestaat uit beademingstoestellen die met elkaar verbonden zijn. In de video 75 Watt (2013) staat een voorwerp centraal dat als enige doel heeft de bewegingen van de Chinese fabrieksarbeiders te sturen, als een choreografie.  Voor Sterile (2014) werkten de kunstenaars samen met een Japanse bioloog om een goudvis zonder voortplantingsorganen te maken. Heart Lines (2016) is een collectie van prenten en sculpturen gebaseerd op röntgenbeelden van opgezette dieren uit het Afrikamuseum van Tervuren. In de film Trapped in the Dream of the Other (2017) draait alles om Congolese mineralen, buskruit en conflictgebieden.

Het nieuwe videowerk The Odds (deel 1) staat stil bij gokken als hedendaags fenomeen.  Verschillende verhaallijnen komen hier samen. Van renpaarden in een ‘knockdown box’, gedrogeerd en bezweken door een dosis ketamine; showgirls van een casino in Macau behorend tot ’s werelds grootste politieke donor; en Steve Ignorant van anarcho-punkband Crass die optreedt in een bingozaal die eruit ziet als een kerk. De beelden zijn speciaal gemaakt voor een groot LED-scherm met pulserende lichtformaties geïnspireerd op de Vegas-technieken van visuele verleiding.

Curator Christina Li

Wie nog meer informatie wil over de kunstenaars, hun werk en deze tentoonstelling, kan via deze link  de publicatie lezen die Revital Cohen, Christina Li en Tuur Van Balen voor Palms Palms Palms maakten.

04.10 tot 31.01.21
Standaard € 8
+ 26 jaar
Korting € 4
Kortingtarief voor personen met een beperking, UitPAS Hasselt, groepen vanaf 8 personen
Gratis € 0
- 26 jaar, ICOM, BILL-app (European Youth Card), Museumpas, lerarenkaart
Beeldengalerij16 afbeeldingen
Ontdek het familieparcours!

Dier als voorwerp? (6+)

Lees meer

Z33 presents: Palms Palms Palms by Revital Cohen & Tuur Van Balen
Download hier je zaalfolder!
Palms Palms Palms

News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
HART

Palms Palms Palms. Revital Cohen & Tuur Van Balen

Alle paarden zijn standbeelden. Hun lichamen zijn gevormd door cultuur, geloof en fantasie. De werken op deze pagina’s zijn portretten van het volbloed renpaard, een ras dat voornamelijk leeft binnen de ecologie en economie van het gokken. Alle volbloed renpaarden komen voort uit drie hengsten die eind 17e en begin 18e eeuw in Engeland geïmporteerd werden. De antropoloog Rebecca Cassidy schrijft over hoe de focus op deze drie hengsten een idee produceert van “de Volbloed als mythologisch beest, dat zich asexueel voortplant.” Door aanhoudende commerciële fok-praktijken vormen deze paarden nog steeds een belichaming van het Engelse Rijk, ondersteunt door een canon van schilderijen - van Degas tot Stubbs - die een obsessie met de dierlijke vorm combineren met het portretteren van globale machtsstructuren.

Nieuwsartikel
KLARA Pompidou

Pompidou Presenteert: Revital Cohen & Tuur Van Balen

Het Londense kunstenaarsduo Revital Cohen & Tuur Van Balen maakt objecten, installaties en films. In hun werk vatten ze industriële productiesystemen op als culturele, sociale en politieke processen. Z33 in Hasselt presenteert hun eerste grote overzichtstentoonstelling. Klara nam een kijkje tijdens de opbouw ervan.
De Israëlische Revital Cohen en de Belgische Tuur Van Balen leerden elkaar kennen aan de Royal College of Art in Londen. Ze bleven samen in Londen wonen en ondertussen vormen ze al jarenlang een kunstenaarsduo.

Ze vestigen zich graag voor een langere periode op eerder gesloten locaties om specifieke productieprocessen te bestuderen: in Chinese fabrieken, een Japans vislaboratorium, een paardenziekenhuis en een Coltan-mijn in DR Congo. Regelmatig werken ze samen met bio-ethici, dierenkwekers of andere wetenschappers om de grens tussen het artificiële en het natuurlijke te onderzoeken.

Instagram
@z33

Originally trained as designers, Tuur & Revital evolved into an artist duo after graduating at the Royal College of Art in London. Nowadays, their work lends the practice to transcend the worlds of design, politics, film, sociology and politics.

Palms Palms Palms
Revital Cohen & Tuur van Balen
On view from 04.10.20-03.01.21
Reserve your art bubble: z33.be

Nieuwsartikel
Sabato

Van brunch tot boetieks: hier moet je heen in Hasselt

Na het vertrek van kunstenaar Koen Vanmechelen naar Genk lag de Hasseltse kunstscene even op apegapen, maar daar brengt het vernieuwde centrum voor actuele kunst, design en architectuur Z33 (Bonnefantenstraat 1) verandering in. Nu al wordt de pas nieuwe vleugel, een creatie van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, het ‘bijzonderste tentoonstellingsgebouw van Vlaanderen’ genoemd. De hoge nissen en verstilde patio’s doen denken aan een kasba, het zachte kleurenpalet legt verbinding met het achterliggende begijnhof. Goed voor twee architectuurawards, en een geslaagde start voor de ambitieuze plannen van het centrum.

Op 4 oktober opent de nieuwe expo ‘Cure (the Work)’, die met originele onderdelen uit Ford Genk een staartje breit aan de traumatiserende sluiting van de fabriek. Gelijktijdig opent ook ‘Palms Palms Palms’, een overzichtstentoonstelling van het Londense kunstenaarsduo Revital Cohen & Tuur Van Balen.

Nieuwsartikel
VRT NWS

Hedendaagse kunst en mode in Hasselt

Het MoMu in Antwerpen blijft nog gesloten tot 2021. Gelukkig is er ook in Hasselt een interessant modemuseum met een uitgebreide, eigen collectie. Tot 9 mei 2021 haalt het Modemuseum de meest bijzondere stukken boven voor de expo "Dress.code". Ontwerpen van Raf Simons, Yves Saint Laurent en vele anderen worden uit het depot gehaald. Kijken mag, passen helaas niet.

We blijven in Hasselt voor de twee nieuwe expo's in het hedendaagse kunstencentrum Z33. Zondag openen "Palms palms palms" en "Cure".

Nieuwsartikel
De Standaard

Leren van Las Vegas

De eerste grote solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Revital Cohen en Tuur Van Balen maakt indruk. Ze verleiden de be­zoek­er met neon, een zilveren vloer en show­girls, maar tonen zeer gelaagd werk.