Portfoliodag voor kunstenaars

Als kunstenaar is het vaak lastig om feedback te krijgen op jouw werk. Daarom nodigen wij een aantal nationale en internationale curatoren uit aan wie je je werk kan voorstellen.

Elke deelnemende kunstenaar heeft vijf individuele gesprekken van een uur, waardoor er genoeg tijd is om diep in te gaan op jouw praktijk en werk. Neem een digitaal of analoog portfolio mee met een selectie van jouw werk en eventueel ook enkele werken (in klein formaat). De portfoliodag op 18 november is een uitgelezen kans om je kunstpraktijk bij curatoren uit de doeken te doen en je netwerk uit te breiden. Hou er rekening mee dat een aantal van de curatoren enkel Engels spreekt.

Aansluitend is er een netwerkdiner voorzien en kan je Performance Night, georganiseerd door CCHA, Toneelacademie Maastricht, Z33 en VONK bijwonen. Dit performancefestival brengt nationale en internationale performances naar verschillende locaties in de binnenstad van Hasselt. Meer info vind je op de website van Vonk.

Schrijf je, ten laatste maandag 7 november, in via onderstaand inschrijfformulier.

Aanwezige curatoren:

Sofia Dati is programmator beeldende en audiovisuele kunst in Beursschouwburg. Ze maakte van 2019-2021 deel uit van het curatorenteam in WIELS en schreef voor tijdschriften als Po&Sie, Arshake en Conceptual Fine Arts.

Caroline Dumalin is artistiek directeur van Morpho, een op kunstenaars gerichte ontwikkelingsorganisatie die residenties opzet en ateliers aanbiedt in Antwerpen.

Orlando Maaike Gouwenberg is artistiek directeur van Jester, co-curator van het Nederlandse Paviljoen in Venetië met het werk van melanie bonajo. De afgelopen jaren werkte ze bij Performa, If I Can’t Dance en Melly, aan uitzonderlijke projecten met hedendaagse kunstenaars. Ook was zij programmeur korte en mid-length film bij IFFR, en runde ze Deltaworkers in New Orleans.

Antony Hudek is directeur van Museum Dhondt-Dhaenens te Deurle. Hij is voormalig directeur van de kunstruimte Objectif Exhibitions in Antwerpen en van Curatorial Studies, een postgraduaat aan KASK School of Arts in Gent. Hij werkte eerder als curator bij musea zoals TATE Liverpool, M HKA en bij Raven Row in Londen. Naast zijn ervaring als uitgever bij Occasional Papers behaalde Hudek een doctoraat in kunstgeschiedenis aan het Courtauld Institute of Art, University of London.

Zeynep Kubat is kunsthistorica, onafhankelijk curator en schrijver. Zij cureert tentoonstellingen in hedendaagse kunst, met een focus op intersectionele artistieke praktijken, en treedt regelmatig op als artistiek adviseur.

Stella Lohaus is sinds 2018 directeur van de v.z.w. LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst in Antwerpen. LLS Paleis is een alternatieve tentoonstellingsruimte, een vrijhaven voor beeldende kunst, een plaats waar de kunstenaar een bondgenoot kan vinden. Vanuit deze houding bevestigt de organisatie niet de vaste waarden binnen de hedendaagse beeldende kunst, maar heeft ze net aandacht voor het experimentele en uitdagende.

Danielle van Zuijlen is curator en sparring partner voor kunstenaars en culturele organisaties. In 2018 was ze mede-initiatiefnemer van Kunsthal Gent, waar ze momenteel deel uitmaakt van het coördinatieteam; als artistiek coördinator is ze verantwoordelijk voor het ontwikkelings- en publieke programma.

Frederik Vergaert runt FRED&FERRY, een galerie die de grenzen opzoekt binnen het gegeven galerie en de relatie met andere disciplines zoals podiumkunsten of geluidskunst. Daarnaast is hij ook docent bij PXL MAD.

Karen Verschooren is een hedendaagse kunst-curator, gebaseerd in België. Als hoofd tentoonstellingen in Kunstencentrum STUK is ze verantwoordelijk voor zowel de solotentoonstellingen als een jaarlijkse concept-gedreven groepstentoonstelling en festival genaamd Artefact. Ze is gefascineerd door artistiek werk dat haar op zintuiglijk en emotioneel niveau aanspreekt en tegelijk intellectueel voedt, en heeft een bijzondere affiniteit met bewegend beeld.

Joanna Zielińska is kunsthistorica, schrijfster en performance curator. In haar curatorieel onderzoek zijn de ideeën van performatieve tentoonstellingen en performatieve kunstwerken fundamenteel. Momenteel werkt ze als senior curator in het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA).

Praktische info

Vrijdag 18 november, van 10u30 – 19u00
Locatie: Z33
Gratis, incl. broodlunch en netwerkdiner.
Inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt tot 10.

De portfoliodag wordt mogelijk gemaakt dankzij LIKO, Z33, VONK en Jester.

Meer workshops volgen?

VONK, Z33 en Jester (het voormalige CIAP/FLACC) slaan de handen in elkaar en organiseren een reeks workshops rond de praktijk van de beeldende kunstenaar. De workshops helpen je de eerste stappen zetten en bieden je handige tools aan om nadien zelf aan de slag te gaan.

De workshops zijn bedoeld voor professionele, semi-professionele en/of startende hedendaagse kunstenaars met een Limburgse link die een professionele kunstopleiding hebben gevolgd. De workshops worden in het Nederlands gegeven, zijn gratis, het aantal plaatsen is beperkt.

Hou onze website in de gaten voor toekomstige workshops.

18.11.22, 10:30 tot 19:00