PXL- MAD Liberation III

Studenten PXL- MAD tonen hun werk in Z33

De studenten van PXL-MAD School of Arts Hasselt ruilen hun vertrouwde campus in voor Zaal 58 in Z33, hun tentoonstelling Liberation III opent op donderdag 11 mei 2023 tijdens de festiviteiten van Kunstennacht.

Liberation III toont een selectie van een dertigtal PXL-studenten hun kunstwerken waarin zij reflecteren op het indringende oeuvre van Philippe Van Snick. Het project werd ontwikkeld het kader van Van Snicks tentoonstelling ‘dynamic project’ dat het afgelopen najaar te bezichtigen was in het S.M.A.K. in Gent. Met werk van:

Amber Croonen – Gioia Meli – Lune Marchal – Casper Engels – Fay Janssen – Veerle Van Rossom – Emily Hutchins – Gert De Clercq – Mathias Engelen – Kasper Claes – Jolien Goorts – Sofie Brouwers-Ann De Nys – Femke Nijs – Emma Duchateau – Ragna Robijns – Rachel Daniëls – Jarne Molenberghs – Ben Martens – Boo Neven – Pina Geyskens – Lieve Kauwenberghs – Emma Lespoix – Annick Camerman – Julia Boix-Vives – Janne Reekmans – Veroniek Van Samang – Leonard Werthelaers – Ksenia Maksimova – Mika Scharis – Amir Mesbahi – Tuchilla Jamees

De opdracht én uitdaging was een dynamisch-kunstzinnig kunstwerk te creëren gebaseerd op het artistiek project ‘3650 dagen/3650 nachten’ (1997) van Philippe Van Snick. Het werk bestaat uit twee identieke pakken van exact 3650 bladen papier, deels gedrukt in lichtblauw en deels in pikzwart. Het was de intentie van de kunstenaar om met dit werk een tijdspanne van 10 jaar accumulatief gestapeld tast- en zichtbaar te maken. Twee pakken tijd waarbij blauw staat voor de dag en zwart voor de nacht. Eén decennium of 10 jaar — waar ook het decimale systeem (0-9) wordt benadrukt dat Philippe Van Snick heel zijn artistieke carrière als een conceptuele leidraad trouw bleef.

Niet minder dan 70 studenten Beeldende Kunsten van PXL-MAD gingen aan de slag en toonde hun werk eerder in het S.M.A.K., een selectie van deze werken reist door naar Z33. De vernissage vindt plaats op donderdag 11 mei om 18:00 uur. De tentoonstelling wordt feestelijk ingewijd met performances van de studenten van Carina Gosselé om 19:30 uur en een optreden van J-ser 20:30 uur. Je bent van harte welkom!

Performance Kunstennacht | studenten Open Lab PXL-MAD

De performance ‘Variaties op een thema’ ontstond vanuit de vraag om te reflecteren op het werk ‘3650 dagen/3650 nachten’ van Philippe Van Snick. Vanuit improvisatie zijn er vier performatieve variaties ontstaan die resoneren met de thema’s terugkerend in Van Snicks werk: zoals het contrast tussen dag en nacht en het werken met decimalen, ritme en ruimte.  Voor de performance ontwierp student Ragna Robijns een deken waarvan de dag wordt voorgesteld aan de hand van tien lichtblauwe rechthoeken. Op de achterzijde verbeelden tien zwarte rechthoeken de nacht.

Tijdens kunstennacht van 11 mei worden de variaties getoond doorheen diverse ruimtes van Z33 en het Jenevermuseum. De performance start rond 19:30 is in de tentoonstellingsruimte van Liberations III (Zaal 58).

Performance Kunstennacht | J-ser, student PXL-MAD

J-sers muziek valt niet onder een genre te vatten: elementen van R&B, Trap en Lo-Fi vermengt hij tot emotionele, upbeat liefdesnummers, gekenmerkt door zijn eigenzinnige stijl.

Het optreden vindt plaats op 11 mei en start rond 20:30 uur in de bar.

11.05 tot 21.05.23