Same Same but Different

BC architects & studies & materials

Architectuur is een belangrijke game changer in de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Hoe kan extractie niet gelijk staan aan het leeghalen of uitputten van de planeet? Dat onderzoekt het Brusselse bureau BC architects & studies & materials reeds jaren.

Ze werken met eeuwenoude materialen zoals leem, stro en natuursteen. Maar wat ze ermee doen en hoe, is radicaal anders. Wat als een stadswerf bijvoorbeeld de grootste oogstplek voor bouwmaterialen wordt? De grote hoeveelheden grond die hier verplaatst worden zijn voor het bureau dé grondstof voor circulaire bouwmaterialen. Dat potentieel verkennen ze ten volle in al hun projecten.

In Z33 presenteren ze een staalkaart van hun praktijk aan de hand van drie projecten: de voormalige rijkswachtkazernes Usquare Feder in Elsene, privéwoning WOODSTOCK in Wallonië en de werkruimtes van Atelier LUMA LOT8 in Arles, Frankrijk. Daarnaast onderzoeken ze samen met het postgraduaat Building Beyond Borders van UHasselt de kansen van ‘urban mining’ en hernieuwbare bouwmaterialen in Brussel.

Curator: BC architects & studies & materials

Video: Thomas Noceto, Cinzia Romanin, Alexandre Humbert

Deze tentoonstelling is een samenwerking met Building Beyond Borders (UHasselt) en Atelier LUMA.

10.04 tot 07.08.22

Vanaf 1 juli zijn er elk weekend (tussen 14:00 en 16:00 uur) gidsen in onze zalen aanwezig. Je kan hen aanspreken voor meer uitleg of met hen in dialoog gaan. Zo willen we kunst toegankelijker maken voor iedereen.

Beeldengalerij11 afbeeldingen
News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
AZURE magazine

With Same Same but Different, BC architects Paves a Path for Less Damaging Material Extraction

In response to the inconvenient truth that raw materials are becoming increasingly scarce, BC architects & studies & materials takes on architectural and building work that, as the current exhibition’s title Same Same but Different suggests, the firm considers to be related to normative practices but with a sustainable edge. Applying and adapting traditional and local knowledge about construction methods and materials to contemporary social and economic conditions, at Z33, BC demonstrates a way of designing and building that works with — and for — the earth rather than against it.

Nieuwsartikel
A+ magazine

Anders Bouwen

Vanaf april wijdt Z33 zijn zalen aan extractie en haar ontwrichtende kracht op het milieu. Met Charging Myths kaart het Belgisch-Congolese kunstenaarscollectief On-Trade-Off de verregaande maatschappelijke gevolgen van lithiumontginning in de Democratische Republiek Congo aan en de invloed van de globale economie op lokale instabiliteit. BC Architects toont in Same Same but Different een soortgelijke bezorgdheid, maar bekijkt het ruime vraagstuk van ontginning vanuit een architecturaal standpunt.

BC ziet architectuur als gamechanger, omdat de discipline een immense impact heeft op onze omgeving. Het bureau staat een verantwoorde omgang met grondstoffen voor en zoekt naar technieken om dat te bereiken. Duurzaam materiaalgebruik alleen maakt geen duurzame architectuur, dus tracht BC het bouwproces te veranderen. Door de rol van de architect en andere spelers in vraag te stellen en de invloed van stakeholders te vergroten in een participatief traject, morrelt het aan de gevestigde orde. Het bureau wil aantonen dat het in principe niets nieuws doet, maar dat het gekende processen (her)-introduceert in de westerse bouwcultuur.

Nieuwsartikel
Mutualart

Same Same but Different

Nieuwsartikel