Toegepast 16: Les Nouveaux

LES NOUVEAUX
Voor de zestiende keer op rij biedt Design Platform Limburg aan beloftevolle ontwerpers de kans om zichzelf verder te ontplooien door vrij werk. Zij worden hierin opnieuw gecoacht door het designersduo Ti + Hann.
Uit een veertigtal kandidaturen werden vijf pas afgestudeerde designers geselecteerd die dit najaar een deel van hun universum aan u zullen tonen in het huis voor actuele kunst  Z33 – Hasselt.  Verschillende disciplines komen aan bod: grafisch ontwerp, juweelontwerp en productdesign.

We nodigen u uit om mee te reizen in hun gedachten, inspiraties en ideeën, en zo een nieuwe wereld te ontdekken.

De werken van de lichting Toegepast 16: Les Nouvaeux kan je gratis gaan spotten in een tentoonstelling van 30 oktober 2011 tot 5 februari 2012 in Z33 in Hasselt. De opening (met afterparty) gaat door op zaterdag 29 oktober om 19u30 and you’re invited!

Niek Kosten (25) PHL – grafisch ontwerp
Van grafisch vormgever tot activist
Een visueel onderzoek naar identiteit leidt tot een manifest. Het tastbaar maken van het abstracte via grafische vormgeving kan duidelijke verschillende kanten opgaan. De interpretatie van de toeschouwer geeft daarbij de richting aan: neigt de installatie van Niek Kosten naar fanatiek of onschuldig enthousiasme?Lore Langendries (23) PHL- juweelontwerp
Tussen industrieel designer en ambachtsvrouw

. Lore Langendries buigt zich over de gelaagdheid van juwelen. Het spanningsveld tussen industrieel en ambachtelijk design wordt bestudeerd, bespeeld en omgekeerd. Hoe leidt het een tot het ander en weer tot het een? Een apothekersfles zal het vertellen.Shana Teugels (24) Sint-Lucas Antwerpen- juweelontwerp
Juweelontwerper met Barbie-trekjes

Voor Shana Teugels is er geen ‘tussen kitsch en kunst’, want alle kitsch is kunst. Misschien niet voor iedereen, maar wel voor haar. Het glinstert en het schittert, het stoot af en het trekt aan. Maar welke reactie de toeschouwer ook heeft: geïntrigeerd is die altijd. Shana zet de ‘sier’ weer in sierraad.

Dik Scheepers (33) ABKM Maastricht – productdesign
De imperfectionist

. We durven niets meer, volgens Dik Scheepers. Liever een stoel bij de IKEA gaan halen, dan er zelf een te maken. Maar Dik is het levende bewijs dat de beheersing van technieken en kennis van materialen geen factoren zijn die je hoeven tegen te houden, maar dat deze je net tot je beste werk kunnen inspireren.

Jihyun Ryou (30) Design Academy Eindhoven
Ontwerper van het dagdagelijkse 
Geïnspireerd door volkswijsheid, zet Jihyun Ryou onze moderne wereld op zijn kop. Nog niet eens zo lang geleden, leefden we probleemloos zonder koelkast. Kan design de tijd terugdraaien, zonder in het verleden te leven?