Toegepast 18 – It’s all in the air

Voor deze achttiende editie brengt Toegepast zes jonge individuen samen. Zes ontwerpers wier werk op het eerste gezicht misschien een beetje dromerig overkomt, maar die meer dan ooit met beide voeten in onze hedendaagse realiteit staan. Stuk voor stuk kaarten deze jonge talenten in hun werk boeiende en diepgaande maatschappelijke problemen aan, die ze elk op hun eigen manier vertalen in een concreet project. Daarmee maken ze het virtuele reëel, en verborgen waarden zichtbaar.
met Henry Baumann, Mattijs Brands, Mats Horbach, Pieter-Jan Pieters, Giacomo Piovan, Isa Tez
coaches Caro Van den hole & Kaspar Hamacher

Zo zoekt Giacomo Piovan met zijn onderzoek van gewassen en bomen een duurzaam en goedkoper alternatief voor het saneren van gronden, zodat ieder individu de pollutie zelf kan aanpakken. Of wil Henry Baumann de toestand van onze aarde aankaarten door afvalmateriaal nieuw leven in te blazen. Ook in het werk van Mattijs Brands vormt duurzaamheid een sleutelwoord: hij staat voor een architectuur die via kleine interventies voortdurend kan afgestemd worden op de noden van de tijd.

De drie andere designers stellen zich dan weer vragen bij de technologische evolutie van onze maatschappij. Pieter-Jan Pieters wil mensen helpen om op bepaalde momenten bewust te kiezen voor een offline leven, zodat ons menselijke, reële sociale leven opnieuw de bovenhand krijgt. Ook Isa Tez ziet haar installatie als een uitnodiging voor de toeschouwer om aan de drukke buitenwereld te ontsnappen, en terug stil te staan bij zijn eigen leven. Tot slot is er Mats Horbach, die een tegengewicht aan de technologische revolutie wil bieden door het wonderbaarlijke van zaken zoals de werking van een radio terug te laten zien. Zo wil hij mensen stimuleren om hun verbeelding terug te gaan gebruiken, want dat is in deze tijden volgens Horbach van levensbelang.
Dat de projecten tussen het virtuele en reële zweven, hebben coaches Caro Van den Hole en Kaspar Hamacher visueel vertaald in hun scenografie. De dunne houten panelen, die met koperen buisjes en zwarte draden opgehangen zijn, vormen voor de designers letterlijk een achtergrond om hun verhaal te vertellen. Zodat ze het onzichtbare zichtbaar kunnen maken..

Over de coaches
Aangezien zowel Caro Van den hole als Kaspar Hamacher zelf deel uitmaakten van Toegepast 14, beseffen ze als geen ander het belang van dergelijke initiatieven voor een jonge ontwerper. Bij Toegepast 18 staan ze in voor de individuele begeleiding, de grafische huisstijl en de scenografie.

Intussen heeft Caro Van den hole (1983) met MaisonCaro (maisoncaro.be) haar eigen creatieve bureau opgericht. Zoals de naam al aangeeft, is het een ‘huis’ met meerdere kamers waarin zowel kunst, duurzame objecten, installaties als eigenzinnige performances onderdak vinden. Zo slaagt ze erin om een evenwicht te vinden tussen probleemoplossend productontwerp en artistieke vrijheid, met een vaak poëtisch en bijzonder ‘schoon’ resultaat.

Laat Kaspar Hamacher (1981) (www.kasparhamacher.be) aan de slag gaan met hout, en er gebeurt iets wonderbaarlijks. Telkens opnieuw slaagt de ontwerper erin om de ziel van het materiaal bloot te leggen, en een uniek, persoonlijk en authentiek stuk te creëren. Hamacher draagt het ambacht hoog in het vaandel, en heeft een enorme liefde voor het materiaal. Door alles zelf met de hand te maken zoekt hij bewust de grens op tussen design en kunst.

Meer info: toegepast18.wordpress.com
Opening tentoonstelling 12 oktober 2013 om 19u30
Toegepast is het begeleidingstraject waarbij de Provincie Limburg via het Cultuurplatform Design (design.cultuurplatform.be) jonge designtalenten de kans biedt om een brug te slaan tussen het einde van hun studies en hun professionele leven.
Deelnemen? Schrijf je in voor Toegepast 19 (deadline 18.11.2013).

Beeldengalerij