Toegepast 19 – Time to Unravel

Toegepast, een jaarlijkse presentatie van pas afgestudeerd ontwerptalent.
Ontdek nieuw designtalent in Toegepast 19. Illustratrice Carla Swerts reikt je een nieuwe kijk aan op Egypte en het oriëntalisme, Franky Larousselle houtskoolt architecturale herinneringen, Guillaume Neu-rinaudo gaat voor de confrontatie in een experimentele installatie terwijl Judith Mertens realiteit en illusie in papier vermengt. Mysterieus? Een bezoek aan Toegepast 19 zal het ontrafelen.

“Verwacht geen uitzinnige meubels of schreeuwerige mode op ‘Toegepast 19’. De intieme bovenzalen van de aaneengeschakelde begijnhofhuisjes zijn gevuld met fijngevoelige schetsen en installaties. Uit het werk van de vier designtalenten spreekt vooral een sterke mate van zelfreflectie.” Zo verwoordt Edwin van Onna het in zijn recensie voor De Selectionneur.

Franky Larousselle (UHasselt, architectuur)
”Hem kun je omschrijven als ‘de Rinus Van de Velde van de architectuur'”, zo schreef Weekend Knack. “Larouselle tekent gebouwen na in houtskool. Hij gaat op verplaatsing, kijkt naar gebouwen, onthoudt hun contouren en begint in zijn atelier te schetsen.”
www.frankylarousselle.com

Judith Mertens (Sint-Lucas Antwerpen, illustratieve vormgeving)
Designjournaliste An Bogaerts schreef in de Standaard Magazine het volgende onder de titel ‘Beleefde ruimtes’: “In dierenparken probeert men steevast de natuurlijke habitat van de dieren zoveel mogelijk te benaderen. Een paar rotswanden hier, wat plantjes en lianen daar. Zou die hagedis beseffen dat hij niet in een echt woest woud zit? ‘Het is allemaal een kwestie van perceptie’, zegt Judith Mertens. ‘Een landschap hangt af van hoe je het persoonlijk beleeft.’ En dus ging ze voor het Limburgse project Toegepast 19, waarbij pas afgestudeerde designers gestimuleerd worden in hun werk, aan de slag met verschillende landschapslagen. In papier. Het surreële resultaat staat nog tot 1 maart 2015 in de expo Time to unravel bij Z33 in Hasselt.”
judithmertens.tumblr.com

Guillaume Neu-rinaudo (Design Academy Eindhoven, Social design)
Designjournaliste Leen Creve schreef het volgende in Weekend Knack: “Guillaume Neu-rinaudo brengt drie installaties waarmee je met jezelf kunt communiceren: een waarin je teksten en beelden op jezelf geprojecteerd ziet, wat dan weer te zien is in een spiegel. In de tweede installatie kun je de vorm van je gezicht laten analyseren in een soort video. In de derde machine steek je de linker- en de rechterhand; op basis van de hartslag die gemeten wordt in de ene hand, krijg je beweging onder de andere hand, alsof die op een ademend lichaam ligt. “Een soort biofeedback, en dus een andere manier om je hartslag te meten én ook instant aan te passen. Zo communiceer je op een nieuwe manier met je lichaam, met je handen als mediatoren.”
www.guillaumeneurinaudo.com

Carla Swerts (MAD-faculty, illustratieve vormgeving)
Malikka Bouaissa in Al.arte magazine: “Illustratief vormgever Carla Swerts verbeeldt in haar artistieke project ‘Orientalism Revisited’ de voorstelling van het Midden-Oosten in het Westen. Het mediabeeld van geweld, dreiging en terreur in het Midden-Oosten neemt de plaats in van het vroegere oriëntalisme in de kunsten. Swerts nuanceert beide imago’s in haar project en neemt Egypte als inspiratiebron.”
carlaswerts.tumblr.com

Naast deze 4 laureaten selecteerden we ook Rachelle Dufour (MAD-faculty, grafische vormgeving) (www.rachelledufour.be) die de grafische vormgeving van Toegepast 19 verzorgde. Jolien Fagard (UHasselt, interieurarchitectuur) (www.rachelledufour.be) op haar beurt, won in juni 2013 de Prijs Cultuurplatform Design en nam voor Toegepast 19 de scenografie van de tentoonstelling voor haar rekening.

Volg ook de blog van Toegepast 19.
In de catalogus van Toegepast 19 vind je interviews van de deelnemers en beeldmateriaal van het gepresenteerde werk. Gratis aan het onthaal van de tentoonstelling.
De tentoonstelling Toegepast 19 is een project van Cultuurplatform Design, in samenwerking met Z33.
Beeld: ontwerp Rachelle Dufour