Walltent van Dré Wapenaar in Tongeren

Tot 31 augustus hangt, In het kader van het cultureel zomerfestival MoMeNT, in de binnentuin van het Teseum tegen de muur van de kloostergang de Walltent van Dré Wapenaar.
Het kunstwerk van formaat – 3m x 4m en een driedimensionale diepte van 1,60m – straalt rust en geborgenheid uit. De vrijheid van persoonlijke interpretatie werkt zonder meer. Het lijkt op een cocon waar straks een reuzenrups zich ontpopt tot een reuzenvlinder. Maar het doet ook denken aan een baarmoeder waar een embryo de tijd neemt om te groeien. Of is het een reuzenparasiet die zich vastgeankerd heeft aan de Teseummuur terwijl het Teseum op haar beurt ook is vastgesnoerd aan de Basiliek? Minder prozaïsch maar daarom niet minder boeiend luidde de reactie van het hoofd technische dienst bij het monteren van het kunstwerk; “het is een berghut voor klimmers op weg naar de top!”

En deze suggestie benadert een realiteit want in de Walltent ligt een matras. In gedachten kan men in de tent een rustpose ervaren. Dre Wapenaar nodigt uit om TIJD te nemen; je krijgt er TIJD voor in de plaats.

PRAKTISCH

De Walltent ‘hangt’ tot 31 augustus 2017 in de binnentuin van het Teseum en is toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum aan de gebruikelijke inkomprijs van het museumbezoek. En is gratis voor de participanten tijdens de Teseumsessies.


DRE WAPENAAR

Studio Dré Wapenaar uit Rotterdam werkt op het grensgebied van architectuur, design en beeldhouwkunst. Beeldhouwen vormt de basis. Werken met beelden, gepresenteerd in een driedimensionale context, betekent omgang met mensen die in en om het werk heen bewegen en die ermee worden geconfronteerd.
De ontwerpen van Dré Wapenaar zijn steeds het resultaat van een ‘onderzoek’ naar de wijze waarop groepen en individuenen zich tot elkaar verhouden. Tenten, met het universele verhaal dat ze spreken, geven bij uitstek de mogelijkheid om deze verhouding op diverse manieren vorm te geven. Tot dusver was Dre Wapenaar in Limburg vooral gekend voor zijn Tranendreef in Borgloon, dat deel uitmaakt van het project pit waarmee Z33 sinds 2011 kunst in de open ruimte van Haspengouw presenteert.

HEDENDAAGSE KUNST TIJDENS MOMENT

In het kader van het cultureel zomerfestival MoMeNT werden zowel een 25-tal jonge residerende kunstenaars alsook een aantalreeds ‘gevestigde’ kunstenaars gevraagd om een werk te presenteren dat eveneens het begrip TIJD oproept.

16.06 tot 31.08.17

het cultureel zomerfestival MoMeNT, in de binnentuin van het Teseum. Tot dusver was Dre Wapenaar in Limburg vooral gekend voor zijn Tranendreef in Borgloon, dat deel uitmaakt van het project pit waarmee Z33 sinds 2011 kunst in de open ruimte van Haspengouw presenteert.