Werk Nu

Met de tentoonstelling ‘Werk Nu’ wil Z33 stilstaan bij de idee en invulling van “werk” in de huidige samenleving. Een wel heel treffende keuze, zo blijkt uit de actualiteit. De crisis doet meer mensen stilstaan bij hun job. Maar ook in tijden van economische bloei zouden we wel even mogen reflecteren over hoe onze arbeid wordt georganiseerd en gestructureerd, waarom dit zo is, en hoe dit onze perceptie van werk beïnvloedt. “Werk” neemt immers niet alleen een groot deel van onze tijd in beslag, we ontlenen er vaak ook in belangrijke mate onze identiteit aan. De (kunst)werken in ‘Werk Nu’ stellen elk op hun manier het hoe en waarom van werk in onze samenleving in een ander daglicht. Thema’s als flexibiliteit, mobiliteit, motivatie, zingeving en de werk – levensbalans komen aan bod.

De kunstwerken in ‘Werk Nu’ zijn direct of omfloerst, ludiek of bloedserieus, maar altijd onderbouwd en kritisch. Willen we meestappen in het discours rond “werk” dat ons wordt voorgeschoteld? Moeten we onze dagtaak zinvol vinden of is er plaats voor onzinvol werk? Is er enkel ruimte voor creatieve, zelfgedisciplineerde mensen die zich flexibel kunnen opstellen of kunnen we “werk” ook op een andere manier invullen? Wat betekent dit dan voor een overkoepelend economisch en maatschappelijk model?
‘Werk Nu’ heeft niet de ambitie deze vragen te beantwoorden, maar wil wel doen nadenken.

Karen Verschooren (Z33), curator Werk Nu
Dan Perjovschi, Nancy Davenport, Theo Deutinger, Aaron Koblin, Molleindustria, Hella Jongerius, Martí Guixé, reinigungsgesellschaft & Miklós Erhardt, Atelier Van Lieshout, Santiago Sierra, Rossella Biscotti, Artur Zmijewski, Richard Baker & Alain de Botton, Mika Rottenberg, Anatoly Osmolovsky, Julien Prévieux, Helmut Stallaerts, Oliver Ressler, Barry McGee, Helmut & Johanna Kandl.

Het eerste deel van de tentoonstelling op het gelijkvloers handelt over de organisatie van werk in de huidige samenleving en is opgebouwd rond de kenmerken flexibiliteit en mobiliteit. Het vervolg van de tentoonstelling op het bovenverdiep gaat over de plaats en betekenis van “werk” voor elk individu.Met ‘Werk Nu’ plaats Z33 zich zoals steeds met beide voeten stevig op de grond en in de samenleving. Het is de missie van Z33 om via de tentoonstellingsprojecten te reflecteren op maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen en die reflectie kaderen we tijdens ‘Werk Nu’ in de kaartenhuisjesconstructie van vormgeefster Christiane Hoegner. Verschillende elementen die een informatieve context bieden voor de werken die in de tentoonstelling staan en het thema dat onder de loep genomen wordt, worden er gepresenteerd: kunstenaarspublicaties en krantenartikels, maar ook enkele kunstwerken vinden er hun plaatsje.

En er is meer: binnen het kader van ‘Werk Nu’ zet Z33 een eerste stap naar een meer transparante werking: er kruipt namelijk veel werk in een tentoonstelling en dat laten we graag zien door o.a. het openstellen van de opbouw en afbouw, het gradueel toevoegen van extra installaties, het ter beschikking stellen van werkdocumenten, het ontsluiten van beeldmaterialen en onderzoek via de ‘Werk Nu’ projectsite, etc. Vanaf september 2009 wordt de nieuwe Z33 website een belangrijk kanaal om deze transparante werking voort te zetten. Het aangepast programma van ZAP33 – Z33 educatief en interactief – met zapbrochure, interactieve rondleidingen, workshops en een zomerkamp, zorgt ervoor dat ook kinderen en jongeren de smaak van ‘Werk Nu’ te pakken kunnen krijgen.

Het project ‘Werk Nu’ bestaat naast de tentoonstelling in Z33 (Vleugel 58) en de stad nog uit een hele reeks omkaderende activiteiten, die de tentoonstelling omkaderen, hercontextualiseren en/of uitdagen.

We zetten ze even op een rijtje:
Matchbox
27 juni tot 14 augustus
Het Matchbox is een project van KUNSTWERK(T) en stelt een expo-ruimte op wielen voor, waarin de ontmoeting tussen een professionele en niet-professionele kunstenaar centraal staat. De Matchbox doet op die manier vijf Vlaamse provincies aan waarin telkens een kunstenorganisatie de box onder haar hoede neemt; Z33 (Limburg), SMAK (Oost-Vlaanderen), M HKA (Antwerpen), Wiels (Vlaams Brabant), Kunstmuseum aan Zee (West-Vlaanderen).

Z33 werkt voor de uitwerking van dit zijproject samen met FLACC en vertrouwt de box toe aan twee ‘koppels’: Samira el Khadraoui werkt samen met Saskia Oosterlynck tussen 27 juni en 10 juli 2009
Fia Cielen vond een partner in Cathérine Petré en verzorgt de box tussen 12 juli en 14 augustus 2009.

Doc’Zomer: the YES Men en Het Eiland – een marathonsessie
8 juni 2009: the YES Men
11 juli 2009: marathonsessie
Het Eiland De reguliere Doc’Z programmatie maakt in de zomer plaats voor Doc’Zomer; elke tweede zaterdag van de zomermaanden juni, juli en augustus kan je gratis van een documentaire in openlucht genieten in de binnentuin van Z33. In de maanden juni en juli werd geprogrammeerd rond Werk Nu, in de maand augustus rond de tentoonstelling van Gabriel Lester.
Kunstzomerfietsroute: Werk Nu / Artes Musicales
04.07 – eind augustus
Tijdens de zomer kan je in hartje Limburg nog naar een andere grote tentoonstelling rond hedendaagse kunst. Naast Werk Nu is er ook nog Artes Musicales in De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Die tentoonstelling werd samengesteld door Joost Fonteyne en Christophe De Jaeger en toont 15 kunstenaars die zich hebben laten inspireren door muziek.

Beide tentoonstellingen zijn te bezoeken in een voordelig combinatiepakket én tussen de tentoonstellingen hebben we een mooie kunstzomerfietsroute opgezet.

Kunstenaar voor 1 dag
18 – 21 augustus
Kunstkriebels in de zomer? Zin in creëren, knutselen, knoeien, kortom: zin in kunst?
In Z33 kan je een dag lang een kunstbad nemen: bekijk kunstwerken, leer er alles over, doe inspiratie op, bekijk de wereld met een nieuwe bril en creëer zelf een kunstwerk. Je kan voor één dag inschrijven, voor twee, voor drie, voor alle vier…
Programma:
18 aug: hippe collages, in laagjes op transparanten
19 aug: we creëren een wereld in miniatuur en maken er filmpjes
van 
0 aug: we trekken de stad in, zetten van alles in scène en fotograferen onszelf
21 aug: we maken cartoons en brengen ze tot leven…

Bokes op ’t gras – Werk nu… even niet – Z33 Students Day
Vrijdag 18 september 2009, 12u – 18u
Onder het motto ‘Werk Nu…even niet’ bent u welkom op “Bokes op het Gras”, een mini-mini festivalletje, georganiseerd door Z33 en Vrijzinnig Limburg.
Op het programma staan The Rhythm Junks, Voltbox en DJDaemon. 
Darnaast kan je nog genieten van gratis rondleidingen in “Werk Nu” en een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld kortfilmprogramma.

Doc’Z: The Devil hides in doubt
Donderdag 24 september 2009
In het kader van deze tentoonstelling wordt de documentaire Devil Hides in Doubt getoond.

Werk Nu. Experten aan het woord
September 2009
Binnen Werk Nu. Experten aan het woord, worden werknemer en werkgeversorganisaties uitgenodigd om te reflecteren over een aspect van ‘werk’ aan de hand van de kunstwerken in de tentoonstelling. Na een rondleiding in Werk Nu wordt gevraagd welk werk hen het meeste aansprak. De interviews worden gemonteerd en samengevoegd op DVD. Deze DVD wordt in het najaar van 2009 getoond in de ruimte naast het onthaal – als epiloog bij Werk Nu.

28.06 tot 27.09.09
Tags

//

Beeldengalerij7 afbeeldingen