Z33 als klaslokaal

Vier weken, vier Hasseltse middelbare scholen

Gepubliceerd op: 16.01.2024 leestijd: 2 minuten

Hoe moeten de school en de klas van de toekomst eruit zien? Wat kan architectuur betekenen voor kwalitatief onderwijs? Die vragen komen aan bod in de expo ClassroomVoor inspirerende scholen hoeven we alvast niet ver te zoeken. Kijk maar naar PIKOH, Level X, van Veldeke en het atheneum in Hasselt. Vier weken lang nemen verschillende klassen van deze vier middelbare scholen heel Z33 in als één groot klaslokaal.

Z33 als klas

De afgelopen maanden lazen we over de tegenvallende resultaten op vlak van leesvaardigheid, wiskunde en wetenschap. Maar hoe zit het met de kwaliteit van het onderwijs en het welbevinden van de leerlingen? Hoe kan architectuur of kunst hiertoe bijdragen? Die vragen gaan voorbij aan de metingen van ‘nut’ in de PISA-studies. Z33 daagt het klassieke en meetbare concept van de ‘klas’ uit met leerlingen en leerkrachten.

“Al te vaak zien we een school, net zoals kunst trouwens, als een aparte cocon. Een afgesloten wereld waar we weinig verbinding mee hebben. Voor Z33 is een school net meer dan het gebouw en de muren waarbinnen alle leerlingen dagelijks vertoeven. Naast de verplichte leerstof is het onmeetbare, zoals het sociale of emotionele aspect even belangrijk. Die verfrissende blik missen we in het huidige onderwijsdebat in Vlaanderen.“ Adinda Van Geystelen, Artistiek en Algemeen Directeur Z33: “Naast de expo Classroom waar leerlingen van nationale en internationale scholen hun mening over ‘de klas’ delen, breiden we het experiment uit naar Hasselt. Vier middelbare scholen treden buiten hun muren voor klassieke vakken. Als kunstenhuis vragen wij ons af hoe die verandering van omgeving bepaalt hoe je je voelt, leert, concentreert, etc. ”

Adinda Van Geystelen

Zuurstof tanken

Kunst heeft de kracht om muren af te breken. Net zoals onderwijs. Van 16 januari tot 9 februari treden vier Hasseltse scholen uit hun comfortzone:  Provinciale Kunsthumaniora, Methodeschool van Veldeke, GO! Next Level X, GO! Next Het atheneum.  Z33 is tijdelijk hun klaslokaal voor lessen Frans, Nederlands, Economie, Filosofie of Wiskunde. Een uniek experiment om van elkaar te leren en te kijken hoe de omgeving je blik of de les beïnvloedt.

“Wij willen jongeren of leerkrachten niet zeggen wat ze moeten denken over onderwijs. We zetten ze aan het denken en kunst is volgens ons de mooiste manier om dat te doen. Er is al genoeg verplichte leerstof, wij zoeken net manieren om hen zuurstof te geven en te laten tanken.“

Adinda Van Geystelen

Na vier weken

Op donderdag 8 februari ronden we het experiment met de deelnemende leerlingen en leerkrachten af in Z33. Tijdens een panelgesprek, gemodereerd door Mathijs Bijnens (Radio 2), delen ze hun ervaringen. Daarna sluiten onderwijsexperts Arnoud Raskin (MobileSchool), Saskia Vandeputte (Schoolmakers & Tweeperenboom), Greet Nivelle (PIKOH), Sarah Martens (UCLL) en Habib El Ouakili (Schepen van Onderwijs Stad Hasseltaan. Zij bekijken hoe organisaties meer uit hun cocon treden en verbinden met de buitenwereld.

Tot slot is er op 15 en 16 februari een internationaal architectuursymposium in Z33. Daar staan architecten, beleidsmakers en onderzoekers stil bij volgende vragen: Welke leeromgeving hebben we nu nodig? Hoe kunnen we de bestaande schoolgebouwen aanpassen om aan deze vereisten te voldoen? Het programma kan je hier raadplegen.

Geprikkeld door wat je hier leest?

Blijf op de hoogte of laat je verwonderen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.