Daan
Gielis
Over

Daan Gielis (1988, Beringen -2023) onderzoekt in zijn werk de conflicten en tegenstrijdigheden in de emotionele, communicatieve en sociale systemen. Die vormen de wereld zoals wij die kennen: geluk en verdriet die samenvallen, een frustratie van verlangen die alleen maar nieuw verlangen opwekt, een undergroundcultuur die authentiek blijft terwijl ze uitverkoopt… Gielis’ werk concentreert zich vaak op wat misschien wel een van de meest bepalende en invloedrijke systemen is: het menselijk lichaam.

Zijn artistieke praktijk wordt onder andere gekenmerkt door de veerkracht van het lichaam en meer in het bijzonder door de vraag: hoeveel kan een lichaam verdragen? Een persoonlijke ervaring omdraaien en naar buiten kijken gebeurde door middel van het verkennen van de paradox van belichaming en vergankelijkheid in de digitale maatschappij.

De keuze om Gielis’ werk in de expo Een sprong in het onbekende op te nemen, ligt niet alleen in zijn artistieke bijdrage, maar ook in zijn betekenis als kunstenaar voor de stad Hasselt waar hij studeerde en les gaf aan de PXL-MAD School of Arts.

Gepubliceerd op

24 april 2024