Installatiezicht van Een sprong in het onbekende in Z33, Hasselt. Igshaan Adams, Fall, 2018. Met dank aan de kunstenaar, Thomas Dane Gallery en blank projects. Foto: Selma Gurbuz.

Installatiezicht van Een sprong in het onbekende in Z33, Hasselt. Igshaan Adams, Fall, 2018. Met dank aan de kunstenaar, Thomas Dane Gallery en blank projects. Foto: Selma Gurbuz.

Een sprong in het onbekende

Wat is de relatie tussen geloof en de kunst van vandaag?

Moderne westerse kunst draagt een religieuze erfenis met zich mee. Zelfs als kunst geen godsdienstige functie heeft, blijft ze erdoor beïnvloed. Dat zie je terug in de symboliek en de bijzondere status die soms aan kunstwerken wordt toegedicht. Kunst verbindt de zintuigen met het bovenzintuiglijke, het materiële met het spirituele, het eindige met het oneindige. Haar religieuze oorsprong is nooit ver weg.

Een sprong in het onbekende verkent de relatie tussen geloof en hedendaagse kunst. Hoe navigeren we door de onzekerheden van het leven? Waar vinden we houvast? Voor veel kunstenaars heeft geloof een betekenis die verder gaat dan enkel het religieuze. Geloof gaat over onze relatie met het onbekende en onbevattelijke; over twijfel én overtuiging; over wat je niet kunt weten maar misschien wel kunt voelen. In die zin is geloof – net zoals kunst – een sprong in het onbekende.

Met werken van Igshaan Adams, Francis Alÿs, David Bernstein, Peter Buggenhout, Justin Caguiat, Berlinde De Bruyckere, Edith Dekyndt, Kira Freije, Theaster Gates, Daan Gielis, Peter Hujar, Kris Martin, Sophie Nys, Antonio Obá, Namsal Siedlecki, Paul Thek, Danh Võ, Cathy Wilkes.

Curator: Tim Roerig

31.03 tot 25.08.24
Zaalfolder
Een sprong in het onbekende

Beeldengalerij14 afbeeldingen
Ontdek ook

Spring mee in het onbekende (+8)

Familieparcours_Eenspronginhetonbekende_(c) Birthe Janssens

Lees meer

Call to Prayer met Ghalia Benali & Romina Lischka

Installatiezicht van Een sprong in het onbekende in Z33, Hasselt. V.l.n.r.: Edith Dekyndt, White Gold on Pink Blanket, Underground “Bas du Roé”, Silver Leaves on Pink Blanket, 2019. Met dank aan de kunstenaar en Galerie Greta Meert. Foto: Selma Gurbuz.

Lees meer

News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
TV Limburg

Expo in Z33 verkent de betekenis van geloof in de kunst van vandaag

Geïnspireerd door de Virga Jessefeesten organiseert het Hasseltse kunstenhuis Z33 de expo Een sprong in het onbekende. De tentoonstelling gaat op zoek naar welke betekenis geloof nog heeft in de hedendaagse kunst. Religie en kunst hebben vele raakvlakken zoals het gebruik van symboliek en het omarmen van dingen die we niet helemaal kunnen begrijpen maar wel kunnen voelen. De Virga Jessefeesten brengen heel wat mensen samen en dat is ook wat Z33 wil doen. Tijdens de paasvakantie hebben ze dan ook een speciaal programma voor gezinnen op poten gezet.

Nieuwsartikel
Het Laatste Nieuws

KIJK. Kunstencentrum Z33 opent voorjaar met 3 gloednieuwe expo's: “We voelen dat het belangrijk is om aansluiting te zoeken met zaken die hier in Hasselt leven”

Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt is weer helemaal klaar om het voorjaar in te luiden met drie fonkelnieuwe expo’s rond geloof en westerse kunst, de Letse kunstenares Daiga Grantina die met eenvoudige materialen zintuiglijke eigenschappen van kunst aftast en Riar Rizaldi die films maakt die de relatie tussen wetenschap, fictie en technologie onderzoeken.

Nieuwsartikel
Het Belang van Limburg

Met werk uit privécollectie van Raf Simons: Hasseltse expo linkt kunst aan religie

Hasselt - De tijd dat kunst voornamelijk gemaakt werd ter ere van de glorie van God is voorbij. Maar hedendaagse kunstenaars laten zich nog altijd inspireren door geloof. Dat toont de expo ‘Een sprong in het onbekende’ in Z33.