Oksana
Savchuk
Over

Oksana Savchuk (°1990) is geboren in Ivano-Frankivsk, Oekraïne, en woont nu in Rotterdam en Hasselt. Oksana studeerde architectuur aan de KU Leuven en stedenbouwkundige studies aan de Universiteit van Malmö.

Oksana Savchuk maakt aan de hand van specifieke voorbeelden een vergelijkende analyse van de huidige minimale wettelijke grootte en functies van huiskamers van sociale woningen in Europa. Oksana’s werk richt zich op design van en onderzoek naar sociale huisvesting. Is het mogelijk om de ruimtelijke beleving van een fysieke ruimte goed genoeg over te brengen als deze alleen weergegeven wordt op de conventionele, architectonische wijze, zoals met maquettes, tekeningen en plattegronden?

Door de ontwikkeling van nieuwe manieren om over ruimte te communiceren, probeert Oksana een balans te vinden tussen inhoud en weergave. Terwijl de vervaging van grenzen tussen disciplines vaak leidt tot poëtische projecten, hebben daadwerkelijke gebouwen strikte grenzen; daardoor lijken die realiteiten bij de presentatie aan het publiek vaak onverenigbaar. Oksana onderzoekt dit spanningsveld door een balans te vinden tussen een alledaagse werkwijze in de architectuur en de ruimtelijke en zintuiglijke weergave. Tijdens haar periode bij re-FORMAT zwengelt ze een discussie aan over de internationale en interculturele status van de minimale wettelijke woningindeling. Dat doet ze door een onderzoek en de ontwikkeling van een sensitieve benadering van de weergave van de universele, maar polymorfe huiskamer.

Mentor: Teis De Greve

 

Gepubliceerd op

16 oktober 2020