Arcangelo Sassolino – Time Tomb

Grafzerken tonen het tikken van de tijd in Z33

Arcangelo Sassolino bouwt eerste installatie in België
Vanaf 30 mei is in Z33 de nieuwe grote ruimtelijke installatie  “Time Tomb” te zien. ‘Time Tomb’ is een soort reusachtige en trage metronoom die bijna de volledige ruimte inneemt van twee begijnhofhuisjes van Z33. De installatie bestaat uit twee ijzeren armen van zeven meter lang die door een pneumatisch mechanisme heen en weer kunnen schommelen, ze vormen als het ware een metronoom die de tijd aangeeft. De installatie zal ononderbroken dag en nacht in beweging zijn. Grafstenen uit de kerkruïne van Z33 worden aan de uiteinden van de armen van de metronoom bevestigd en zorgen voor de balans.

Met het visueel contrast tussen het intimistische waarvoor de grafzerken staan en het meedogenloze van het mechanisme wil Arcangelo Sassolino ons doen stilstaan bij het onherroepelijke doortikken van de tijd.

Arcangelo Sassolino werd geboren in 1967 in Vicenza waar hij nu leeft en werkt. Hij woonde van 1990 tot 1996 in New York waar hij studeerde aan de School of Visual Art in New York tusen 1990 en 1995 en  games ontwierp voor Casio. In 1996 keerde hij terug naar Vicenza en startte hij zijn carrière als kunstenaar.

Hij realiseert architecturale projecten met voornamelijk industriële materialen en machines. Hij realiseerde ondermeer een installatie die glazen flessen aan een snelheid van 800 km/uur katapulteert tegen een stalen wand.  De directe confrontatie met de materialiteit en het potentiële gevaar van de installaties genereert een fysische en psychische reactie bij de toeschouwer en benadrukt onze kwetsbaarheid in een hoogtechnologische omgeving. Het is de eerste keer dat werk van hem in België te zien is.

Door het performatief karakter van de installatie en de betrokkenheid van de toeschouwer bij het werk sluit zijn oeuvre naadloos aan op de tentoonstelling “Design by Performance” die eindigt tijdens het startweekend van “Time Tomb”.
Tijdens het slotweekend van “Design by Performance” zal bovendien een performance van de Italiaanse designer Martino Gamper te zien zijn. In “Learning While Performing, Performing While Learning” speelt hij de rol van een leerling in een houtdraaierij. Onder de professionele leiding van de Vlaamse Gilde van Houtdraaiers zal hij zichzelf verdiepen in deze traditionele techniek. Het leerproces zal opgevoerd worden als een act waarin de overdracht van kennis centraal staat.

Openingsuren
30.05 – 27.06.10 open van dinsdag tot zaterdag van 11u tot 18u, zondag van 14u tot 17u.
28.06 – 29.08.10 open van dinsdag tot zondag van 10u tot 22u. (Speciale openingsuren tijdens Philip Metten – Innercoma)

De installatie is vrij toegankelijk vanuit de Z33 binnentuin en vanaf de deur aan de Witte Nonnenstraat.

Beeldengalerij5 afbeeldingen