Currents #10: Choose Your Own Story

Te zijn bij Marres, Maastricht

Op 18 december 2022 opent de jubileumeditie van de jaarlijkse groepstentoonstelling Currents. Een jong curatorentrio stelt de tentoonstelling, die werk toont van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland, samen. Marres initieerde dit Euregionale talentonwikkelingsproject in 2013, dat deelnemers naast een podium ook een breder begeleidingstraject met training, netwerk en professionalisering biedt.

In 2018 sloot Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur, in Hasselt (BE) zich als co-producent aan bij dit platform voor professionalisering. Jester is partner. Marres en Z33 wisselen elkaar sindsdien jaarlijks af als organiserende partij. De afgelopen jaren hebben 140 kunstenaars van twaalf academies deelgenomen en profiteerde een nog veel groter aantal jonge kunstenaars van workshops, fondsendagen en activiteiten. Ook 25 jonge curatoren gaven met het samenstellen van Currents hun carrière een stevige boost.

CURATOREN CURRENTS #10

Het geselecteerde team bestaat dit jaar uit drie curatoren, werkzaam in Brussel: Déborah Claire, Erell Hemmer en Zeynep Kubat. Claire en Hemmer, oprichters van Dis Mon Nom, zijn beiden fotograaf en curator. Daarnaast is Hemmer ook grafisch ontwerper. Dis Mon Nom is een nomadisch curatorial platform, residentieplek en publiek forum voor weinig gehoorde stemmen in fotografie, activisme en kunst. Zij worden in hun rol als curatoren van Currents #10 bijgestaan door Zeynep Kubat. Zij is kunsthistorica, werkt als onafhankelijk curator, schrijver en redacteur voor een reeks kunsttijdschriften.

CURRENTS #10: CHOOSE YOUR OWN STORY

Wanneer het onmogelijk lijkt om een omgeving te creëren die onze basisbehoeften en sociale gemeenschappen kan voeden, zijn we geneigd het tegenovergestelde te doen: voortdurend sleutelen aan de lagen waarmee we onze identiteiten opbouwen. De soms hyperreële verwachtingen van onze samenleving kunnen ons overweldigen en elke ervaring veranderen in een geënsceneerde werkelijkheid. Ergens tussen fictie en werkelijkheid, individu en gemeenschap, publiek en privé, draaien de kunstenaars van deze tentoonstelling de rollen om en schrijven zij het script voor hun eigen narratief. Vanuit hun verschillende gezichtspunten laten zij ons zien hoe zij de wereld ervaren.

We leren vaak dat er altijd maar een juist antwoord is voor elke situatie, maar voor alles is er altijd meer dan één antwoord. Verschillende routes stellen verschillende uitkomsten van hetzelfde verhaal voor. Je wordt uitgenodigd om te dwalen, of om de volgende stap te kiezen door een van de voorgestelde verhaallijnen te volgen. Ontdek een nieuwe generatie kunstenaars door je eigen pad te kiezen om je in dit uitgezette veld in Marres te navigeren.

DE KUNSTENAARS

De selectie van recent afgestudeerde kunstenaars bestaat uit Anna De Sutter, Johann Husser, Haevan Lee, Michal Luft, Luna Mahoux, Camille Poitevin, Loïs Soleil, Brahim Tall, Luca Tichelman, Tara-Eva Kuijpers Wentink en Loran van de Wier.

18.12 tot 05.02.23

Deze tentoonstelling vindt plaats in Marres, Maastricht

Beeldengalerij