Expedities: Leven en ontwerpen met water

Een andere omgang met water vergt van ons allemaal een bijdrage. De watertransitie zal moeten plaatsvinden in onze eigen tuinen, op de akkers van landbouwers, op de speelplaatsen van scholen en de pleinen van gemeenten. 

Ga samen met Z33, Waterland, Breekijzer en Architecture Workroom Brussels op expeditie naar één van hun projecten en denk mee na over hoe we samen kunnen werken aan duurzame initiatieven die het opvangen en vasthouden van water stimuleren en hoe we hier diverse groepen in de samenleving enthousiast rond kunnen krijgen. 

Watersafari: Waterrijk Waterschei

Waterrijk Waterschei wil binnen de stad Genk duurzame watermaatregelen vormgeven in de wijk Waterschei. Met de organisatie van de wijk als een “levend laboratorium” willen ze de inwoners water opnieuw als kostbaar goed laten omarmen en hen aanzetten tot actie. Ook voor Vlaanderen is het een interessant experiment voor toekomstig water/droogtebeleid. Trek met ons naar Waterschei voor een watersafari langs drie van de sleutelplekken voor Waterrijk Waterschei. Daar buigen we ons over de vraag: “Wat kunnen we samen doen om hemelwateropvang en waterinfiltratie, ontharding en vergroening op privaat terrein nog meer te realiseren? 

Meer info over project Waterrijk Waterschei: https://www.genk.be/project-waterrijk-waterschei en https://www.waterlandvzw.be/waterrijkwaterschei 

Expeditie: Herk & Mombeek

In het gebied van de Herk & Mombeek zijn landbouwers, fruittelers, kasteelheren, proefcentra, landschapsbeheerders en waterbeheerders aan de slag om het landschap stapsgewijs te transformeren tot sponslandschap. Ga mee op expeditie langs verschillende plekken van het landschap, luister naar getuigenissen en denk mee na welke methodieken, samenwerkingen en ontwerpoplossingen nodig zijn om de transformatie tot weerbaar waterlandschap waar te maken. De coalitie van de Herk & Mombeek bekijkt hoe het landschap kan transformeren tot sponslandschap en hoe we niet enkel in onze dorpskernen, maar ook op de akkers, de fruitboomgaarden, graslanden en natuurgebieden water langer kunnen vasthouden.  

De expeditie van de Herk & Mombeek pikt de deelnemers om 14u op aan het station van Hasselt en neemt hen mee op tour doorheen het landschap langs verschillende open ruimte actoren. Om 17u45 worden de deelnemers terug aan het station in Hasselt afgezet

Na de expedities trekken we naar Z33 waar je een rondleiding krijgt in Format 2023: Water Expeditions. Daarna biedt Z33 een broodje aan. We vragen om de verplaatsingen op eigen houtje te maken, er wordt geen vervoer voorzien.

In het kader van deze expedities sluiten we de dag af met een lezing bij Z33 in het kader van hun nocturne. De lezing start om 19:00 uur. Deelnemers aan de expedities kunnen de lezing gratis bijwonen.

Interesse om deel te nemen?

Schrijf je in via deze link. Deelname is gratis.

08.06.23, 15:00 tot 22:00

Programma:
14u: Expeditie Mombeek-Herk: Verzamelen Station Hasselt voor vertrek naar Mombeek-Herk
OF
15u: Expeditie Waterschei: Verzamelen aan appartementenblok 'Stella Maris' (kruispunt Rietlaan en Binnenlaan Genk)

17u30: Einde expedities
18u: Rondleiding in Z33 en broodjes
19u: Start lezingen
20u30: Einde lezingen
22u: Einde nocturne

Kostprijs: gratis