Nocturne: Leven en ontwerpen met water

Elke tweede donderdagavond van de maand zet Z33 haar deuren wagenwijd open. Vanaf 18 uur kan je alle tentoonstellingen gratis bezoeken, iets drinken in de bar en daarnaast voorzien we uiteenlopende activiteiten. Deze nocturne presenteert een aantal manieren waarop ontwerpers de relatie die mensen hebben met water verkennen en herontwerpen. 

Lezing  | ‘Leven en ontwerpen met water’ in samenwerking met Architecture Workroom Brussel, UHasselt en de Vlaamse Milieu Maatschappij

 

Om een duurzamere omgang met water te realiseren moeten we iedereen betrekken. Deze lezing presenteert een aantal manieren waarop ontwerpers de relatie die mensen hebben met water verkennen en herontwerpen. We zoomen tijdens deze nocturne in op drie concrete projecten waar ontwerpers handen en voeten willen geven aan deze wateromslag in onze publieke ruimte.

SPREKERS

Bram Vandemoortel  – Architecture Workroom Brussels

Een andere omgang met water vergt van ons allemaal een bijdrage. De coalitie van de Herk & Mombeek bekijkt hoe het landschap kan transformeren tot sponslandschap en hoe we niet enkel in onze dorpskernen, maar ook op de akkers, de fruitboomgaarden, graslanden en natuurgebieden water langer kunnen vasthouden.

Juul Prinsen – Water Expeditions

In tentoonstelling FORMAT 2023 toont een nieuwe lichting ontwerpers en architecten verfrissende inzichten over onze interacties met water. Ze nemen je mee op expeditie naar nieuwe waterwerelden. Juul Prinsen onderzoekt of ‘trage waterwegen’ zoals beken, riviertjes en polders ook als openbare wegen gezien kunnen worden: wegen die we recreatief, ter ontdekking en zelfs functioneel kunnen gebruiken.

Lieven Symons – Waterrijk Waterschei

Waterrijk Waterschei wil binnen de stad Genk duurzame watermaatregelen vormgeven in de wijk Waterschei. Wat kunnen we samen doen aan hemelwateropvang en waterinfiltratie, ontharding en vergroening op eigen terrein? Met de organisatie van de wijk als een “levend laboratorium” willen ze de inwoners water opnieuw als kostbaar goed laten omarmen en hen aanzetten tot actie. Ook voor Vlaanderen is het een interessant experiment voor toekomstig water/droogtebeleid.

  • We sluiten af met een panelgesprek tussen Liesbeth Huybrechts (UHasselt), Jan Vanvelk (VMM), Wim Dries (Stad Genk), Wendy Vrancken (Vlario) gemodereerd door Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels)

De lezing start om 19:00 uur. De voertaal is Nederlands. Deze activiteit is betalend en kost 10 euro als je ouder bent dan 26, voor – 26-jarigen is er een kortingstarief van 5 euro. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken die avond.  

Interesse? Inschrijven kan via deze link

In het kader van deze lezing organiseren we dezelfde namiddag twee expedities naar de living labs in Waterschei en Herk & Mombeek waar we iedereen uitnodigen om mee te denken over een duurzame omgang met water. Meer informatie over de expedities vind je via deze link.

Craftbeers by Br’ij De Hophemel

Steven en Geert van Brouwerij De Hophemel (Hasselt) selecteerden zorgvuldig enkele bieren uit hun assortiment en presenteren ze tijdens deze nocturne.

Spa water- en chocoladetasting

Tijdens de nocturne zal een professionele watersommelier de bezoekers laten kennismaken met verschillende soorten waters en vakkundig vertellen wat water en chocolade gemeen hebben.

08.06.23, 18:00 tot 22:00

Praktische info:
18:00 expo's & bar open met biertjes van De Hophemel & SPA water en chocoladetasting
18:00-21:30 Gidsen geven extra uitleg in de zalen
19:00-20:30 Lezing
21:00 laatste personen binnen in expo
22:00 Einde

Inschrijven/reserveren is niet nodig (met uitzondering voor de lezing, zie knop hieronder). Je bent welkom vanaf 18 uur.