Nr. 12 Exces

Met ‘Nr. 12 Exces‘ kijkt Z33 naar de overdaad aan beelden en onze lijfelijke respons daarop.Krijgen we al genoeg beelden te verwerken? Of is het juist niet genoeg? De expo plaatst de aanzwellende beeldenstroom van krant, televisie en internet aan het begin van een nieuw millennium in een ruimer perspectief en peilt naar het gevoel achter dit alles.
Curator is Pieter Van Bogaert.
Vormgeefster is Ann Clicteur.

De aanslagen van 11 september 2001 rechtstreeks op de radio; foto’s van folteringen in de Irakese Abu Ghraib-gevangenis wereldwijd op het web; ontploffingen in Londen onmiddellijk op de gsm: er gebeurt niets of er bestaan beelden van. We worden erdoor overspoeld, van ‘s morgens vroeg in de krant tot ‘s avonds laat op televisie. Of is dat slechts een gevoel? Worden we verblind door een teveel aan beelden of door een tekort? Zien we teveel dezelfde beelden en is er nood aan meer diversiteit? Misschien moeten we besluiten dat er nooit genoeg beelden zijn voor een juiste weergave van de realiteit?

Met deze en andere vragen sluit ‘Exces’ aan bij Jean-Luc Godards ‘Histoire(s) du Cinéma’. Godards filmgeschiedenis – die tevens een geschiedenis is van de 20ste eeuw – schenkt evenveel aandacht aan de films die wél werden gemaakt als aan de films die niét werden gemaakt. Dat alomvattende project wil ‘Exces’ vertalen naar het digitale tijdperk. Welke beelden zien we wel (of te veel?) en welke niet (of te weinig)? En belangrijk: hoe reageren we op die beelden? Wat is het gevoel dat ontstaat tussen die beelden?

Een zoektocht naar de beelden achter de realiteit, gaat onvermijdelijk ook over de realiteit achter de beelden. Het is een visuele ervaring, maar zeker ook een fysieke – een confrontatie met de beelden én met het lichaam waarmee we kijken. Dat maakt elk beeld voor iedereen anders. Met Godard kunnen we nu al besluiten dat deze tentoonstelling geen juist beeld zal brengen, maar slechts een beeld: “pas une image juste, juste une image”.

Met werk van Sergei Bugaev Afrika, Saed Andoni, Herman Asselberghs, Heather & Patrick Burnett-Rose, Lieven de Boeck, Harun Farocki & Andrei Ujica, Kendell Geers, Jean-Luc Godard, Felix Gonzalez-Torres, Sagi Groner, Thomas Köner, Kuda.org, Teresa Margolles, Renzo Martens, Alice Miceli, Christof Migone, Rob Moonen & Olaf Arndt, Steve Mumford, Els Opsomer, OVNI, Dierk Schmidt, Alexander Sokurov, Terre Thaemlitz, Pierre-Yves Vandeweerd, Geert Van Moorter.

Beeldengalerij5 afbeeldingen