Nr. 15 Designing Critical Design

Voor de tentoonstelling ‘Designing Critical Design‘ heeft Z33 Martí Guixé (E), Jurgen Bey (NL) en Fiona Raby & Anthony Dunne (UK) uitgenodigd, vier ontwerpers die allen bekend staan om hun kritische houding tegenover mainstream productdesign. 

Hoewel ze zich distantiëren van de huidige commerciële designwereld, gebruiken ze toch haar mechanismen om vragen te stellen over technologische, sociale en ethische kwesties.

Hun ambivalente, kritische positie tegenover design en de geestige /speelse vormtaal die ze daarbij gebruiken, vormen de rode draad in deze tentoonstelling.

De deelnemende ontwerpers zullen voor Z33 een nieuw werk maken: een object, een interventie in de openbare ruimte of een installatie. De tentoonstelling zal bestaan uit drie ‘solotentoonstellingen’, waarin iedere ontwerper zijn nieuwste werk presenteert, ingebed in een overzicht van eerder werk.

Een vierde ruimte zal worden ingevuld met werk van de verschillende ontwerpers, waarin het inhoudelijke raakvlak, nl. de kritische positie in het debat over de functie van design en designer, verder wordt onderzocht. 
U vindt een extra dossier over Designing Critical Design op http://www.z33.be/debat.

Martí Guixé

Martí Guixé (leeft en werkt in Barcelona en Berlijn, www.guixe.com) noemt zichzelf ex-designer. Hij is niet geïnteresseerd in het produceren van weer een nieuwe variant op een stoel of tafel, en zo bij te dragen aan de eindeloze stroom designstukken die de markt overspoelen. In plaats van producten ontwerpt hij projecten. Hij focust op ideeën, functies en systemen die antwoord kunnen geven op de eisen van de hedendaagse samenleving. Hij onderzoekt nieuwe manieren om essentieel contemporaine vormen van design te creëren. 
Enkele voorbeelden: de ‘Plant Emulator Tape’ waarmee Guixé de functie van de plant als groene zone in een kamer bewaart, maar waarbij het object zelf overbodig wordt en verdwijnt. Bij ‘Functional Tattoos’ worden tatoeages van modieuze lichaamsversiering weer functioneel, met de ‘Designer Tattoo’ (zie afbeelding) bv. kan een designer vanalles opmeten omdat hij letterlijk altijd een liniaal bij de hand heeft. Een voorbeeld van FoodDesign is de ‘I-cake’, een diagram dat informeert over de kwantiteit van de cake-ingrediënten. Decoratie wordt zo informatie. Daarnaast is Martí Guixé bekend van de inrichting van de winkels van schoenenmerk ‘Camper’.

Jurgen Bey

Jurgen Bey (leeft en werkt in Rotterdam, www.jurgenbey.nl) ziet zichzelf als onderzoeker, hij analyseert de wereld waarin we leven uit nieuwsgierigheid en stelt het nieuw en anders ervaren van de realiteit voorop. Hij poogt de verborgen kwaliteiten, de verhalen en emotionele waarde van dingen te ontdekken en gebruikt zijn bevindingen om nieuwe, doordachte versies van deze objecten te creëren. 

nkele voorbeelden: ‘Kokon meubilair’: bestaand meubilair krijgt een nieuwe vorm en een nieuw leven door ze te verpakken in een synthetische, elastische ‘huid’. Met ‘Linnenkasthuis’ transformeert hij een oud, nutteloos geworden linnenkastje in een klein tuinhuisje waarin je een siësta kan houden.

Fiona Raby en Anthony Dunne

Fiona Raby en Anthony Dunne (leven en werken in Londen, www.dunneandraby.co.uk) zijn gefascineerd door de mogelijke sociale, culturele en ethische implicaties die opkomende technologieën als de bio- en gentechnologie, kunnen teweegbrengen in de samenleving. Deze abstracte, futuristische kwesties zetten zij om in hypothetische producten die gebruikt zouden kunnen worden in het toekomstige, alledaagse leven. Zij analyseren op die manier hoe vormgeving gebruikt kan worden als medium voor een publiek debat over de opkomst en normalisering van die technologieën. 

En aantal voorbeelden van hun ontwerpen: ‘Evidence Dolls’: Genetische verenigbaarheid zal een belangrijk issue worden in de toekomst en daarom zijn deze poppen ontwikkeld voor single vrouwen om als opslag van DNA-monsters van potentiële partners te dienen. De ‘Huggable Atomic Mushrooms’ zijn zachte knuffels die kunnen dienen als hulp in de psychische behandeling van mensen die bang zijn voor nucleaire annihilatie. Door graduele blootstelling aan het gevreesde object kan deze angst worden getemperd.

03.04 tot 06.03.07
Tags

//

Beeldengalerij6 afbeeldingen