Philip Metten – INNERCOMA

Op 27 juni ging in Z33 de nieuwe tentoonstelling INNERCOMA van start. Tijdens deze tentoonstelling transformeert Philip Metten Z33 in een gigantische sculptuur, zonder twijfel de grootste die ooit in Hasselt te zien was.

Philip Metten (Genk, 1977) is de man achter dit reusachtige project.  Z33 gaf hem de kans om een eerste grote solotentoonstelling te maken. Philip Metten stelde op zijn beurt voor om Z33 te kapen en te transformeren tot een groot kunstwerk. INNERCOMA wordt dan ook geen “gewone” tentoonstelling, maar wel een soort explosie binnen de stedelijke context.

Philip Metten kiest ervoor om sculpturen te maken omdat dat medium in contrast staat met de vluchtigheid van deze tijd. Klassieke sculpturen zijn logge en statische constructies die niet stroken met de tijdsdruk, snelheid en evolutie van onze maatschappij. Philip Metten streeft ernaar om innovatief te zijn binnen de beeldhouwkunst. Zijn sculpturen leggen een link tussen primitieve, religieuze kunstvormen en hedendaagse archetypen. Deze diverse elementen werkt hij verder uit in de gigantische architecturale sculptuur INNERCOMA.

INNERCOMA is voor Philip Metten geen soloproject. Er worden werken van Romeo Hoornaert, Eva De Leener, Tom Tosseyn en Toon Aerts in de sculptuur geïntegreerd: kunstenaars waarmee Metten zich sterk verwant voelt maar waarvan het werk vormelijk verschilt van het zijne. Bovendien wordt de tentoonstelling gestart en afgesloten met performances van Quasar Noise Lab (Dave Schroyen en Aldo Struyf) en POWERHOUSE(Tim Vanhamel en Philip Metten), twee collectieven die onlosmakelijk met het werk van Philip Metten verbonden zijn;

Voor Philip Metten is dit project een synthese van een lange periode waar INNERCOMA een soort XL samenvatting van is. Alle elementen waar hij de afgelopen jaren mee  werkt, komen aan bod.

Tijdens INNERCOMA vinden ook  de Hasseltse Virga Jessefeesten plaats (13 tot 29 augustus). Deze oorspronkelijk religieuze festiviteiten worden al ruim zes eeuwen lang gehouden in Hasselt. INNERCOMA kan enerzijds bekeken worden als een kritische reflectie op dit massafenomeen, anderzijds appelleert de opbouw van de sculptuur ook  aan de tijdelijke architecturale constructies die gemaakt werden in functie van deze festiviteiten.

INNERCOMA zal in Z33 te zien zijn van 27 juni tot 10 oktober 2010 van 10u tot 22u.
Deze tentoonstelling is het tweede Z-OUT project van Z33. Z-OUT is het project rond kunst in de openbare ruimte dat in 2009 van start ging met de Badeend van Florentijn Hofman.
In 2012 zal dit project tot volle ontplooiing komen.

Programma opening opening INNERCOMA zaterdag 26 juni om 20u
20u: Speech Jan Boelen (Artistiek Directeur Z33) and Gilbert Van Baelen (Gedeputeerde van de Provincie Limburg)
20u – 22u Receptie: Tentoonstelling Philip Metten – INNERCOMAu & Tentoonstelling Arcangelo Sassolino – Time Tomb
22u: Performance Powerhouse (Tim Vanhamel en Philip Metten)
22u30: Performance Quasar Noise Lab (Dave Schroyen en Aldo Struyf)
23u00: Party met Dj Romeo (Romeo Hoornaert)

Films tijdens INNERCOMA
Tijdens de loop van INNERCOMA vindt in Hasselt het openlucht theaterfestival Theater op de Markt plaats. Zo 40 internationale theatergezelschappen slaan hun tenten op op verschillende locaties in Hasselt. Ze brengen sfeervolle parades, spectaculair vuurwerk, uniek straattheater en intieme of net heel grootse circusvoorstellingen. Tijdens Theater op de Markt kan je in Z33 terecht voor een spannend filmprogramma samengesteld door Philip Metten. Voor dit filmprogramma binnen het Z-OUT project INNERCOMA werkt Z33 samen met Zebracinema. Drie maal Z dus tijdens Zebracinema ZOUT.

5 augustus om 22u30: The Holy Mountain (1973) Alejandro Jodorowsky & Riz (2005) David LaChapelle
6 augustus om 22u30: Fantastic Planet (1973) Rene Laloux & Electric Dragon 80000 Volt (2000) Sogo Ishii
7 augustus om 22u30:Tron (1982) Steven Lisberger  & Dark days (2000) Mark Singer

27.06 tot 10.10.10
Beeldengalerij7 afbeeldingen