Amandine David (c) Selma Gurbuz

Z33 op Collectible Design

Lee Castro x Hyung Kyu Kim, Amandine David, Sophia Holst en Bram Vanderbeke

Collectible 2020 is het moment waarop Z33 vier FORMAT-ontwerpers uit recente edities voorstelt. Lee Castro x Hyung Kyu Kim, Amandine David en Sophia Holst maken speciaal voor Collectible unieke stukken waarin Brussel fungeert als rode draad. Deze werken komen samen in een nieuwe FORMAT-scenografie door Bram Vanderbeke.

Toen het ontwerpersduo Lee Castro in Brussel woonde, viel hen de slechte kwaliteit en smaak van het kraanwater op. Dit bracht het duo op een idee dat resulteerde in de creatie van een unieke waterzuiveraar. Hiervoor gingen ze een samenwerking aan met de Koreaanse keramiekmeester Hyung Kyu Kim. Het object dat ze samen maakten, gaat eeuwenlang mee en engageert de gebruiker in een rituele choreografie van water ontvangen en schenken.

‘Weaving code’ is het lopend onderzoeksproject van de Brusselse Amandine David. Hierin verdiept Amandine zich in de verhalen die vervat zitten in weefpatronen van verschillende culturen. Het manuele aspect van weven verzoent ze met de hightechkunst van het 3D-printen. Zo vervaardigt ze een uniek stuk textiel op het weefgetouw terwijl de computer ondertussen zelf een object genereert door middel van diezelfde binaire weefcode. Traditionele ambachten en digitale tools zijn geen tegengestelden, maar verrijken elkaar op die manier.

Sophia Holst presenteert ‘Corner Stone’ uit de serie ‘Forms of Public Privacy’. Hiervoor vond ze inspiratie in de vele verdoken hoeken en nissen aan de achterzijde van het Brusselse Justitiepaleis waar mens en puin zich verenigen in de schaduw. Deze non-plaats maakt een publieke privacy mogelijk voor mensen die zijn uitgesloten van onze hyperdesigned maatschappij. Het werk van Sophia is een pleidooi voor deze stedelijke restruimtes.

Over de ontwerpers

LEE CASTRO is een ontwerpersduo dat bestaat uit de Zuid-Koreaanse schilder Miyeon Lee (1980) en de Belgische architect Ruben Castro (1990). Hun spontane en voortdurende dialogen worden niet gestuurd door woorden, maar door belichaamde beelden: tussen lijnen, materialen, kleuren, schaalmodellen en schilderijen. Deze interacties resulteren in een natuurlijk bekomen fermentatie van projecten die gekenmerkt zijn door humor, analytische methode en het plezier van ‘denkende’ handen.

AMANDINE DAVID (1988) is een in Brussel gevestigde ontwerper en onderzoeker die bruggen bouwt tussen digitale productie en traditionele ambachten zoals weven en pottenbakken. Daarnaast is ze ook medeoprichter van Hors Pistes; een nomadisch residentie-programma dat ontmoetingen in gang zet tussen ambachtslieden en ontwerpers van verschillende disciplines en culturen. Amandine studeerde in 2018 af aan de Design Academy Eindhoven.

SOPHIA HOLST (1988) is een in Brussel gevestigde Nederlandse kunstenaar en architect. Ze behaalde een Master in de Beeldende Kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam en zette haar academisch parcours verder als Master in de Architectuur aan de Brusselse faculteit van KU Leuven. Tot 2015 werkte Sophia voor het architectenbureau Studio Anne Holtrop. Sophia stelt het ontwerp en het gebruik van architectuur en publieke ruimtes in vraag en dat in relatie tot de maatschappelijke context en de dagelijkse activiteiten van de mens.

BRAM VANDERBEKE (1991) is een Belgische ontwerper uit Gent die in 2016 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Vervolgens richtte hij mee BRUT op, een collectief van vijf Belgische ontwerpers. Zijn ontwerpen zijn autonome, artistieke verschijningsvormen die herkenbaar zijn aan hun ruw materialisme en monumentalisme. Eerder dit jaar was zijn werk terug te vinden in Nilufar Gallery, een van de belangrijkste designgalerijen ter wereld.

FORMAT is het coachingstraject van Z33 voor nieuwe en veelbelovende design- en architectuurtalenten.

05.03 tot 08.03.20

Locatie: Vanderborghtgebouw, Schildknaapstraat (Rue de l’Écuyer) 50, 1000 Brussel
Openingstijden: 12-19 uur (vrijdag 12-22 uur)

News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
Marie-Claire

Collectible design fair 2020, een ontmoeting met hedendaags design

Nieuwsartikel
The Guardian

Brave new world. the best designed travel destinations for 2020

As major Belgian institutions the Design Museum Ghent, CID Grand-Horn and Z33 also exhibit, Collectible is a snapshot of Belgium’s design scene from the grassroots up