Selma Gurbuz

Artist Talk: A conversation with Sam Lewitt & Felicity D. Scott

The forces behind the work are the same forces in the work, on its surface and in its organizational form.

Sam Lewitt bespreekt de dubbelzinnige idealen van ‘zelfhulp bouwprojecten’ met historicus en architectuurtheoreticus, Felicity D. Scott. In Lewitt’s huidige tentoonstelling CURE (the Work) zetten twee draagbare steenmachines grond van de voormalige Ford-site van Genk om in bouwstenen. Deze goedkope toestellen werden oorspronkelijk ontworpen voor zelfbouwprojecten in zogenaamde ontwikkelingslanden. De machines werken kostenbesparend, omdat toekomstige bewoners kunnen gebruikmaken van lokale grond voor de bouw van huizen en wegen. In een context van schaarste, transformeren ze grond in een voorraad grondstoffen. Op die manier kon werkloze bevolking zelf huizen bouwen.

Zoals Scott uitlegt in haar boek, Outlaw Territories: Environments of Insecurity/Architectures of Counter-Insurgency (Zone Books, 2016), is de politiek van zulke ‘zelfhulp bouwprojecten’ zeer dubbelzinnig. Terwijl critici beweren dat deze vorm van zelfhulp een verzaking aan de sociale verantwoordelijkheid impliceert, beweren voorstanders dat het arme stedelingen in staat stelt hun eigen lot te bepalen.

Tim Roerig, curator van de tentoonstelling CURE (the Work), is de moderator van het gesprek. De slotvraag van Sam Lewitt wordt beantwoord door Milan Gillard, student OPEN-LAB bij PXL MAD School of Arts.

Deze Artist Talk sluit aan bij de tentoonstelling CURE (the Work) van Sam Lewitt, te zien bij ons van zondag 4 oktober tot en met zondag 31 januari 2021. De Artist Talks zijn een samenwerking van Z33 met PXL MAD School of Arts, LUCA School of Arts campus C-Mine en UHasselt Faculteit Architectuur en Kunst

 

Schrijf je hier in voor de Artist Talks! Je ontvangt later nog een link.

19.01.21, 20:00 tot 21:00

De lezing duurt +/- 25min gevolgd door een live nagesprek tussen Sam Lewitt en Tim Roerig, curator bij Z33.

Taal: Engels
Gratis. Inschrijven is verplicht en kan tot de dag zelf 15:00.
Je ontvangt de link via e-mail op dinsdag 19.01.

De tentoonstelling

CURE (the Work)

Lees meer

Benieuwd naar de andere Artist Talks?

Artist Talk: A conversation with Tuur van Balen & Revital Cohen

Lees meer

Artist Talk: A conversation with Dries Verbruggen (Unfold) & Alexandre Humbert

Lees meer