Current Age

De (on)zichtbare netwerken

Een netwerk van kabels, dat doet denken aan de aders, in een menselijk lichaam overspant onze hele planeet. Het vervoert een grondstof van ongeëvenaard belang voor de menselijke beschaving: elektriciteit. Studio Plastique onderzoekt deze ogenschijnlijk onmisbare energiebron in Z33.

Zonder elektriciteit zou ons leven er helemaal anders uitzien. Denk maar aan communicatie, voedselbereiding, evenementen, industriële productie, verkeersstromen, dataopslag… Elektriciteit is de drijvende kracht van de westerse samenleving zoals we die vandaag kennen. Het maakt en voedt onze identiteit als (westerse) mens.

Toch is elektriciteit ook medeverantwoordelijk voor een aantal grote problemen in onze huidige wereld. Er is een link tussen de opwekking van de grondstof en klimaatverandering. De distributie via kabels en batterijen put waardevolle ertsen uit en draagt bij aan moderne slavernij. Het gebruik in huishoudelijke apparatuur en de industrie zorgt dan weer voor vervuiling en afval, …

Velen zijn zich niet bewust van de impact van onze verslaving aan elektriciteit. Alleen wanneer de stroom uitvalt realiseren we ons het comfort van die alomtegenwoordige, maar onzichtbare grondstof. Daarom wil Studio Plastique onze relatie met elektriciteit opnieuw ontwerpen door de huidige scenario’s in vraag te stellen en toekomstmogelijkheden te onderzoeken. Wat zijn de opties om dit systeem opnieuw te vorm te geven? Kunnen we onszelf afkoppelen van het net? Een focus op elektriciteit kan bijdragen aan meer nieuwsgierigheid en bewustzijn, meer discussie en een meer verantwoorde manier om met deze energie om te gaan.

Curator: Annelies Thoelen

Deze tentoonstelling is een onderdeel van ELEMENTS.

ELEMENTS is samenwerkingsverband tussen kunst- en cultuurinstellingen in Nederlands Limburg, Belgisch Limburg en Luik. Tijdens ELEMENTS zetten we de grondstoffen, het verleden en heden, en de prestaties van de Euregio in een conceptueel kader. Hiermee krijgen de samenwerkende instellingen de vrijheid om de elementen van de Euregio te interpreteren en programmeren.

01.05 tot 01.08.21

Op zondag 25.07 lopen er verschillende gidsen rond in de tentoonstellingszalen. Zij vertellen je met veel plezier meer over deze expo. Spreek hen gerust aan.

Opgelet voor elektromagnetische straling: mensen met medische apparatuur in en op hun lichaam mogen de laatste ruimte niet betreden.

Foto's9 afbeeldingen
Kunstenaars
Zaalfolder
Current Age

News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
Gonzo Circus

Studio Plastique

Waarom zou je je als ontwerper beperken tot lampen, als je je aandacht kunt richten op het stroomnet waar ze aan hangen? Het designduo Studio Plastique combineert een grote nieuwsgierigheid met een dito bereidheid tot samenwerking.

Nieuwsartikel
Het Belang Van Limburg

De magie en het monster achter de stekker

Alleen als de stroom uitvalt, beseffen we hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit. Het designduo Studio Plastique toont ons de magie, maar ook het hongerige monster achter de stekker.