Tree of Life

Mark Dion

Met de Tree of Life van Mark Dion is het eerste blijvende kunstwerk voor het internationale kunstproject Kunst aan de Maas een feit. De Amerikaanse kunstenaar creëerde in Herbricht een ‘levensboom’ met daarin dieren en voorwerpen die verwijzen naar het rivierlandschap.  Zijn levensboom is als een reis door het verleden, het heden en de toekomst van de Maasvallei. Centraal staat de creatieve kracht van de natuur. Met een video-interview en podcast geven we een unieke blik achter de schermen en kom je meer te weten over de inspiratie van de kunstenaar.

Symbolische boom voor symbolische plek

Het kunstwerk is even symbolisch als de plek waar het staat. In het Lanakens gehucht Herbricht trekken inwoners weg en komen er geen nieuwe bij. Terwijl het dorp uitdooft, blijft de overweldigende Maas. In dat machtige landschap is een lichte heuvel waar gallowayrunderen en konikpaarden hun toevlucht zoeken bij hoogwater. “Voor mij was dat beeld wanneer de rivier zich terugtrekt na een overstroming een grote inspiratiebron. Na de vloed bleven bomen overeind vol grassen, plastic en vreemde voorwerpen.“, vertelt Mark Dion. “Het deed me stilstaan bij het landschap in de tijd. De rivier stroomt hier al duizenden jaren en zal nog duizenden jaren na ons stromen. De tijd stroomt door het landschap zoals het water door de rivier.”

De cirkel van het leven

Op deze heuvel aan de oever van de Maas staat vandaag een levensboom van zes meter hoog. Ooit was hier een zee, daarna een ijsvlakte en nu een rivier. Met de tijd verdwenen er planten, dieren, insecten of kwamen er nieuwe soorten bij. Zo zie je in de boom zestien beelden die allemaal te maken hebben met de ecologie, mythologie of geschiedenis van deze plek. Elk van hen vertelt een verhaal. Met de mosasaurus en de ammoniet reis je 75 miljoen jaren terug in de tijd, toen er een binnenzee was en hier dinosaurussen leefden. De wolharige mammoet neemt je mee naar 10.000 V.C toen de vallei bedekt was met ijskappen. Daarnaast zijn er ook dieren of insecten die nu in de Maasvallei leven, zoals de bever, de groene kikker, de blauwe reiger of het klein vliegend hert. De bok met de zilveren kelk verwijst dan weer naar de 18de-eeuwse legende van de bokkenrijders, een plaatselijke roversbende.

Beluister de podcast

In de tweede aflevering van Z33 in Echo hoor je het verhaal van Mark Dion’s creatieve partner Ron Holthuysen, die hem assisteerde bij het maken van de boom. Samen met Katrien Schaerlaekens van RLKM neemt hij je mee in het rivierlandschap van Herbricht. Een tijdreis in geluid naar verleden, heden en toekomst.

09.10 tot 20.02.99

Te bereiken via het wandel- en fietsroutenetwerk.
Parking: parking 17, 18 of 19 van het wandelgebied Oud-Rekem. Volg van hieruit de ‘Kunst aan de Maas’-signalisatie op de wandel- of fietspalen.
Stevige waterdichte wandelschoenen zijn aangeraden.

Bio Mark Dion
Bekijk het interview met Mark Dion en Ron Holthuysen
News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
De Standaard

Memento Mori voor de Maasvallei

Met zijn ‘Levensboom’, waarin dieren en voorwerpen verwijzen naar het rivierlandschap, trekt de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion een nieuw Limburgs kunstparcours op gang.

Nieuwsartikel
Het Belang van Limburg

Een nieuw Doorkijkkerkje? Hier wandel je langs een beestige levensboom waarin dieren verscholen zitten

Rekem/Herbricht - Kunst in de openbare ruimte kan een grote impact hebben, kijk nog maar eens door het Doorkijkkerkje. In Herbricht is er een nieuwe aanwinst: een beestige levensboom. Wij maakten er een prachtig tourtje rond.

Nieuwsartikel
TV Limburg

Amerikaans kunstenaar Mark Dion onthult levensboom in Herbricht

Vanmiddag werd het eerste permanente werk van Kunst aan de Maas voorgesteld. Dat gebeurde in Herbricht, een gehucht in Lanaken dat vorig jaar nog zwaar getrofen werd door de watersnood. Het gaat om een levensboom van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Het is één van de vijf kunstwerken die de komende jaren aan de Maasvallei zullen verschijnen. Een initiatief van Z33 en Regionaal Landschap Kempen en Maasland. En de levensboom lokte meteen heel wat kijklustigen.


Nieuwsartikel
Het Laatste Nieuws

Mark Dion eert Herbricht met kunstwerk

Nieuwsartikel
Het Nieuwsblad

Kunst aan de Maas in stroomversnelling: eerste werk wordt levensboom

Nieuwsartikel
VRT

Eerste permanent werk voor Kunst aan de Maas komt in Lanaken: levensboom met verwijzingen naar het landschap

De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion gaat het eerste permanente werk voor Kunst aan de Maas in Limburg maken. Dat wordt een levenboom, met voorwerpen en dieren die verwijzen naar de typische omgeving. Het werk komt in het Lanakens gehucht Herbricht, een symbolische plek omdat daar in het verleden geregeld zware overstromingen waren.

Nieuwsartikel
VRT - Radio 2

Amerikaanse kunstenaar bouwt levensboom in Lanaken

Nieuwsartikel
Kunst aan de Maas

Mark Dion bezoekt Herbricht

Nieuwsartikel
Radio 2 Limburg

Levensboom in Lanaken vertelt de geschiedenis van de Maas

Nieuwsartikel