Nocturnes

Klaar voor een nieuwe lading nocturnes op donderdagen?

Geregeld zet Z33 ‘s avonds haar deuren wagenwijd open. Tijdens de nocturnes op donderdagen kan je alle tentoonstellingen gratis bezoeken vanaf 18u en iets drinken in de bar, omkaderd met diverse publieksactiviteiten, geïnspireerd op wat Z33 allemaal doet en wil vertellen.

Donderdag 12 oktober: Z33 brengt kunst naar de Maas
Wim Peumans schrijft een biografie van de Maas. Hij doet een uiteenzetting over mythische wezens die met de rivier verbonden zijn, zoals de Moasmeermin. Michèle Matyn plaatst een nieuw tijdelijk werk aan de Maas in de lente van 2024 en spreekt over de rol van water & folklore in haar oeuvre. Z33-Curator Tim Roerig modereert. Marie François leidt de avond in en uit met een try-out van de Nocturnes van Chopin.

Meer info.

Donderdag 9 november: Design tegen armoede
Design, industrialisatie, consumptie, ongelijkheid en armoede. Hoe gaat een ontwerper daarmee om? Presentator Aynouk Tan gaat in gesprek met schrijvende ontwerpers en journalisten. Van de podiumgesprekken worden geluidsopnamen gemaakt, die als podcast gepubliceerd worden. De Q&A wordt aangestuurd door een ervaringsdeskundige.

Meer info.

Donderdag 14 december: lezing ‘Omdat het kunst is’ en jazzconcert Profound Observer
De kunst die in de publieke ruimte terechtkomt heeft een heel specifieke aard: de omgeving bepaalt het kunstwerk, en het kunstwerk bepaalt de omgeving. Kunstenaars en kunstprofessionals die met kunst in de openbare ruimte werken worden dan ook geconfronteerd met een eigen set aan uitdagingen en kansen. Samuel Saelemakers, geeft concrete voorbeelden vanuit zijn functie als curator van de collectie Kunst in de Stad (Antwerpen). Aansluitend volgt een concert van jazztrio Profound Observer met saxofonist Lennert Baerts, die hoge ogen gooit met hun meest recente album.

Meer info.

Donderdag 11 januari: Een blik op Jef Geys.
Tijdens deze nocturne kan je een panelgesprek bijwonen over leraar-kunstenaar Jef Geys en de sporen die hij naliet op het hedendaags onderwijs. In het eerste deel van het panelgesprek belichten de sprekers de figuur Jef Geys. In het tweede deel gaan de panelleden in op het sporenonderzoek en wat dat oplevert vanuit kunsthistorisch en participatief oogpunt. Daarna staan vragen vrij en heffen we graag het glas op het nieuwe jaar.

Meer info.

Donderdag 8 februari: Kunst als leeromgeving
Met een knipoog naar de tentoonstelling Classroom, verzamelen we feedback van scholen die Z33 als klaslokaal gebruiken en bespreken we de toekomst van leerplekken met jongeren en schoolmakers.

Meer info.

12.10 tot 08.02.24, 18:00

Tijdens de nocturne zijn de tentoonstellingen gratis.
Voor de publieksactiviteiten verschilt de prijs.