Lives of Forms

Kamrooz Aram & Iman Issa

Z33 presenteert de eerste duotentoonstelling van de internationaal vermaarde kunstenaars Kamrooz Aram (IR, 1978) en Iman Issa (EG, 1979). Deze expo, getiteld Lives of Forms, verkent de politieke betekenissen van esthetische vormen.

Iman Issa herinterpreteert bestaande kunstwerken en monumenten. In haar sculpturale installaties zoekt ze nieuwe vormen om dezelfde ideeën, publieke figuren en historische gebeurtenissen op te roepen als die in de originele werken waarnaar ze verwijst. Ontdaan van herkenbare details lijken haar versies in niets op de originelen waarop ze zinspeelt in haar begeleidende teksten. Waar de vorm van een kunstwerk of monument normaal gesproken onveranderd blijft in de tijd, verandert de betekenis van wat het vertegenwoordigt als gevolg van historische ontwikkelingen. Issa’s werken zoeken nieuwe vormen voor die veranderende betekenissen. Welke vormen kunnen de betekenis van een woord, persoon of historisch moment overbrengen?

Kamrooz Arams unieke benadering van schilderen reikt verder dan het canvas. Hij beschildert ook de galeriewanden en maakt zo het tentoonstellingsontwerp onderdeel van zijn kunstwerken. In zijn werk geeft hij ornament een centrale rol in de moderne schilderkunst. Daarmee daagt hij de eurocentrische visie op kunstgeschiedenis uit, waarin ornamentieke kunst vaak als een mindere kunstvorm wordt beschouwd. Arams composities onthullen verrassende parallellen tussen ornamentieke kunst en geometrisch abstracte schilderkunst. Hij creëert onderlinge afhankelijkheid tussen schilderijen, objecten en het tentoonstellingsontwerp. Zo nodigt hij de toeschouwer uit om na te denken over hoe de vorm van museale presentaties onze blik op kunst beïnvloed.

Curator: Tim Roerig & Silvia Franceschini

Met dank aan:

Green Art Gallery, Dubai

Rodeo, London / Piraeus

carlier | gebauer, Berlin

01.05 tot 01.08.21

Breng een koptelefoon of oortjes met aux-aansluiting mee om de tentoonstelling ten volle te beleven. Heb je zelf geen? Koop er aan ons onthaal voor 0,50 euro en steun hiermee een van de goede doelen van de klimaatcoalitie.be.

  • Deel dit programma
  • F
  • T
Gelijktijdig met

Current Age

Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Graag!

Choose your language