In gesprek met Teis De Greve

Als digitaal ontwerper en ontwikkelaar onderzoekt Teis De Greve welke invloed technologische ontwikkelingen hebben op ons bestaan. Daarnaast bevraagt hij hoe we kennis verzamelen, en hoe kennis in het digitale tijdperk wordt overgedragen.

– Elien Haentjens in gesprek met Teis De Greve

“De frictie tussen boeken en online informatie fascineert me.”

Na het afronden van zijn studie Interaction Design aan Luca School of Arts in Genk werd Teis De Greve geselecteerd voor Toegepast 21. Gedurende een jaar werkte hij onder het toeziend oog van de coaches van Z33 aan zijn installatie How to Make a Book. “Daarin onderzocht ik de betekenis van open source hardware en de DIY-cultuur voor een oud en stabiel medium als print. De installatie bestond uit een gigantische, zelfgebouwde printer die foto’s nam van bestaande boeken en vervolgens tekst schrapte of bijschreef, zodat er een nieuwe inhoud ontstond. De installatie die ik ontwikkelde in de context van School of Time in Istanbul en nu verder ontwikkelde voor The Work of Time, bouwt verder op dat idee, maar door gewone desktopprinters te hacken, die veel makkelijker te bedienen zijn, is ze veel interactiever”, vertelt De Greve. “Bovendien werkte ik niet langer met boeken, maar wel met een eenvoudig A4-tje met daarop een glossary van woorden, geïnspireerd op de thematiek van Tijd.”

Voor de termen op die glossary werkte De Greve nauw samen met curator Ils Huygens. “Geïnspireerd door al het werk en onderzoek binnen School of Time/Work of Time hebben we een lijst met de meest relevante termen samengesteld. Op basis van die termen zoeken de printers gerelateerde informatie op Twitter en Instagram. Met een druk op de knop wordt die info in real time op de glossary afgedrukt. Aangezien de termen zelf anders dan in een normale glossary geen definitie hebben, fungeert die extra laag meteen als duiding. Bovendien is het interessant om te zien hoe dat soort bronnen abstracte concepten gelinkt aan tijd visualiseren.”, vertelt De Greve.

Statische vs. dynamische kennis

Met A Ditto, Online Device onderzoekt De Greve het contrast tussen de voortdurend veranderde online data en een traag medium als print. “Aangezien we de termen nauwkeurig hebben uitgezocht, is deze installatie veel meer gecureerd dan de eerste versie. Tegelijk verandert de informatie die de printer afdrukt constant, aangezien de online stroom aan data voortdurend in beweging is. Bovendien hangt de informatie die je terugvindt, enorm samen met de context waarin je zoekt. Als je bijvoorbeeld een term als ‘unproductive time’ zoekt in een meer academische context, dan zal je uitkomen bij vragen als: hoe moeten we onproductieve tijd creëren? Moeten we altijd productief zijn? En hoe kunnen we dat verantwoorden binnen onze kapitalistische samenleving? Terwijl er in een meer commerciële context vooral zal worden gepolst naar manieren waarop die onproductiviteit kan worden gereduceerd.”

Behalve de termen van de glossary is ook de intrinsieke werking van de installatie nauw verbonden met het aspect tijd. “Aangezien de informatie op Instagram en Twitter voortdurend veranderd door de vele gebruikers die content posten, gecombineerd met de algoritmes achter de socials, zullen de printers nooit twee keer dezelfde informatie geven. Terwijl de inhoud van een boek, eenmaal het geprint is, vastligt. Toch behoudt een boek, ondanks deze snelle veroudering, een zwaardere stem dan online informatie. Het is deze frictie tussen het statische karakter van boeken en de voortdurend evoluerende online informatie die me boeit. Vanuit die idee onderzoek ik met deze installaties hoe we printers en het printproces anders kunnen gebruiken, zodat ze meer aansluiten bij onze hedendaagse wereld.”

www.teis.me

Gepubliceerd op

13.07.2020

Auteur

Elien Haentjens

Overzicht