Olmo Peeters

Z33 finalist voor de Mies van der Rohe Award 2022

Francesca Torzo’s nieuwe tentoonstellingsvleugel voor Z33 is één van de vijf finalisten voor de Mies van der Rohe Award 2022 in de categorie ‘Architectuur’. Het gebouw voor het Hasseltse Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur wist de jury duidelijk te overtuigen. Eind april wordt de winnaar bekend gemaakt in Brussel.

De vijf finalisten

De 5 finalisten in de categorie Architectuur zijn: 85 sociale woningen, Cornellà de Llobregat, van peris+toral.arquitectes; Frizz23, Berlijn, van Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin); de Spoorwegboerderij, Parijs, van Grand Huit en Melanie Drevet Paysagiste; Town House – Kingston University, Londen, van Grafton Architects; en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur, Hasselt, van Francesca Torzo. Eind april worden de winnaars in Brussel aangekondigd. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 mei 2022 in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.

De kracht van introverte, zintuiglijke architectuur

Het nieuwe Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur biedt dankzij Francesca Torzo een totaalervaring voor bezoekers. Adinda Van Geystelen, artistiek directeur Z33:“De nieuwe tentoonstellingsvleugel laat niemand onberoerd. Torzo zette een huis neer dat voldoet aan de noden en het DNA van Z33. Weg van de klassieke white cube kunstinstelling, realiseerde ze een plek waar dingen mogen ontstaan en gebeuren, waar mensen zich thuis voelen. Er zijn weinig gebouwen die spelen met alle instrumenten die je als architect ter beschikking hebt: het spel van licht, de afwisseling van grote en kleine ruimtes, materialen zoals baksteen en beton, patio’s met groen, de doorkijkjes en verschillende perspectieven, … Dat is de kracht van deze tentoonstellingsvleugel. Francesca Torzo bespeelt meesterlijk alle zintuigen, in elk detail met een groot vakmanschap.”

“Francesca Torzo bespeelt meesterlijk alle zintuigen, in elk detail met een groot vakmanschap.”

Mies van der Rohe Award

De European Union Prize for Contemporary Architecture of Mies van der Rohe Award is een prijs die één keer in de twee jaar wordt uitgereikt door de Europese Unie en de Fundació Mies van der Rohe voor beste kwalitatieve architectonische bijdrage in Europa. Deze editie kende de tot nu toe meeste genomineerde werken: 532 werken werden genomineerd voor de prijs van 2022. Een deskundige jury maakte eerder de shortlist van 40 werken bekend, waaronder drie Belgische projecten.

Gepubliceerd op

16.02.2022

A new building by Francesca Torzo for Z33
foto's Vleugel 196 afbeeldingen

Overzicht