Jonge kunstcritici gezocht voor De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek zet het belang van de Nederlandstalige kunstkritiek in de kijker en gaat op zoek naar essays of recensies van schrijvers tot 35 jaar. Als partner van de prijs wil Z33 een nieuwe generatie critici stimuleren.

Open oproep

Kunstcritici tot 35 jaar kunnen tot en met 1 september inzenden in de categorie Essay, en Recensie. Daarnaast kunnen deelnemers inzenden voor de aanmoedigingsprijs Innovatieve kunstkritische praktijken. Half november worden de genomineerden bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats in december 2022.

Inzendingen worden beoordeeld op basis van stijl, coherentie, opbouw, (contextuele) informatie en toegankelijkheid. Gezocht wordt naar inzendingen die op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen en voor zowel een vakpubliek als een bredere groep lezers duiding en betekenis geven aan hedendaagse ontwikkelingen in de beeldende kunst.

Initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs is een initiatief van Mondriaan Fonds, de Appel, Kunstinstituut Melly, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met de prijs investeren de organisatoren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdebat dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

Praktische informatie

Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net. De deadline voor inzendingen is 1 september 2022. Zie voor meer informatie, de volledige oproep en inzendingseisen www.jongekunstkritiek.net of mail naar Julia Steenhuisen, coördinator van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, info@jongekunstkritiek.net

Gepubliceerd op

01.06.2022

Overzicht