The Work of Time

Technologische vooruitgang geeft meer vrije tijd. Dat voorspelde econoom John Maynard Keynes in 1928. Vreemd genoeg lijkt het, bijna honderd jaar later, dat tijd meer en meer onder druk staat. Wie niet meekan valt uit, wie traag is verliest. Rusteloosheid, stress en uitputting zijn het gevolg niet alleen voor onszelf, maar ook voor de planeet.

The Work of Time is een verkenning van de relaties tussen tijd, kennis en leren. Wat betekent ‘vrije’ tijd wanneer alles in het teken staat van rendement en snelheid? Als machines in een fractie van een seconde al berekend hebben wat we denken, voelen, verlangen, blijft er dan nog ruimte voor trage menselijke processen zoals twijfel, dialoog, democratie,… verbeelding? En wat gebeurt er als we op een totaal andere schaal denken, die niet gekenmerkt wordt door toenemende snelheid, maar juist door extreme traagheid. Huidige problemen zoals de klimaatcrisis of het omgaan met nucleair afval, vragen om urgentie, maar dwingen ons tegelijk om vér voorbij ons eigen begrip van de tijd te denken.

The Work of Time is een pleidooi om los te breken uit de tijd zoals we die gewend zijn te ervaren. De kunstenaars verleggen onze aandacht naar andere tijdsdimensies zoals de innerlijke tijd, de biologische tijd, de droomtijd tot de diepe geologische tijd van de aarde. De installaties stellen een andere, intensere tijdsbeleving voorop, waarin woordeloze conversaties zich aftekenen in zand, machines aanzetten tot nieuwsgierigheid, de klok vertaald wordt naar een ruimte, een film uitnodigt tot slapen, of waarin het begrip ‘deep time’ verbeeld wordt in vormen en verhalen.

Schrijf hier in om deel te nemen aan de installatie van Judith Seng.

Curator Ils Huygens
Met werken van Judith Seng, Nelly Ben Hayoun-Stépanian, Teis De Greve, Commonplace Studio: Tim Knapen & Jesse Howard, Maarten Vanden Eynde, Alexis Destoop, Ecole Mondiale, Helga Schmid, Danilo Correale, Andy Weir, Thomson & Craighead.
Met dank aan Asli Cicek en Lukas Wegwerth.

Deze tentoonstelling vloeit voort uit het onderzoekstraject The Politics of Time, waar conflicten en paradoxen van de tijd bestudeerd worden.

21.05 tot 30.08.20

Met 1 ticket heb je toegang tot 3 tentoonstellingen.
Online reserveren is verplicht, koop je ticket hier:

+26 jaar € 8
UiTPAS, Personen met een beperking en begeleider € 4
- 26 jaar, ICOM, Museumpas, Lerarenkaart € 0