Adva Zakai, Femke Snelting & Isabella Aurora, I Lost My Training of Thought

Ontdek het collaboratief webplatform Alchorisma

Het experimentele webplatform Alchorisma biedt een mix van essays en interviews, fictionele teksten, performatieve, visuele en online code projecten, rituelen, recepten en meditaties die de onderlinge connecties verkennen tussen mensen, bomen, stenen, spiritualiteit en technologie.

“Visiting this website is like visiting a forest. Each visit proposes you new pathways. Each time you reload the website, you will be taken on a different walk.”

Ontdek het webplatform via deze link: alchorisma.constantvzw.org

We kennen algoritmes vooral uit de wereld van wiskunde en informatica en associëren ze met technologie en efficiëntie. Maar algoritmes zijn ook inherent aanwezig in de natuur en in het ontstaan van alle leven en materie, ze beschrijven de vertakking van bomen, celdeling en andere generatieve processen. Tegelijkertijd zijn ook magische spells, rituelen, meditaties maar ook recepten een vorm van code die moeten uitgevoerd worden om tot een transmutatie te komen.

Alchorisma tracht die verschillende werelden van technologie, natuur en spiritualiteit samen te brengen en de link tussen algoritme, alchemie, natuur en karma te verkennen vanuit artistieke praktijken.

Van boom tot mens, van mineraal tot computer, van virus tot wereldeconomie. Wat gebeurt er als we algoritmes loskoppelen van hun commerciële of functionele benadering en ze inzetten om nieuwe vormen van verbondenheid te creëren?

Dit platform is ontstaan vanuit twee Alchorisma-werksessies die plaatsvonden in 2018 en 2020. Ze fungeren als een collectieve werkomgeving waar verschillende soorten expertise met elkaar in contact komen. Tijdens de werksessies werken deelnemers van over de hele wereld ideeën en prototypes uit, die verder ontwikkeld werden tot dit gloednieuwe multispecies online platform.

Deelnemende kunstenaars:

Adva Zakai, An Mertens, Anne Adé, Anne-Laure Buisson, Annie Abrahams, Arthur Gouillart, Artyom Kolganov, Axel Meunier, Donatella Portoghese, Elodie Mugrefya, Erik De Wilde, Femke Snelting, Gaspard Bébié-Valérian, Ils Huygens, Ingrid Baisier, Isabella Aurora, Karin Ulmer, Karin Van Ginneken, Linda Verplancke, Maeva Borg, Maja Kuzmanovic, Malgorzata Zurada, Marleen Verschueren, Martina Gylsen, Mauro Ricchiuti, Nele De Man, Nik Gaffney, Peter Westenberg, Rares Craiut, Roberto Simone, RYBN.org, Sumugan Sivanesan, Tiina Prittinen, Vesna Manojlovic, Wendy Van Wynsberghe.

Alchorisma is een ontwikkelingsproject voor internationale kunstenaars in samenwerking met Constant

Gepubliceerd op

25.06.2021

Beeldengalerij

Overzicht