Foto © Dana Sherwoord

Mark Dion eert het landschap van Herbricht met nieuw kunstwerk voor Kunst aan de Maas

De eerste internationale naam voor het project Kunst aan de Maas is bekend. De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion creëert in de gemeente Lanaken een levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het omringende landschap. Streefdatum voor de realisatie hiervan is ten vroegste 30 juni 2022. Bovendien is het eerste werk van Benjamin Verdonck te zien in de kapel van Boyen (Dilsen-Stokkem).

Lanaken verwelkomt Mark Dion

 

Kunstenaar Mark Dion (New Bedford, Massachusetts, 1961) is in de Maasvallei niet aan zijn proefstuk toe. Hij wordt internationaal gelauwerd voor zijn werk waarin ecologische vraagstukken en perceptie van de natuur centraal staan. De artistieke stuurgroep koos dan ook bewust voor het werk van Dion. Het past in het DNA van het project en staat volledig in relatie tot het rivierlandschap in en om Herbricht, waar de Maasvallei en de rivier overweldigend aanwezig zijn. Tijdens het hoogwater van afgelopen juli was het letterlijk een vluchtplaats voor de dieren. Het maakt Dion’s Tree of Life des te symbolischer.

Dion ging op de uitnodiging in en tekende een indrukwekkende sculptuur van ongeveer 8 meter hoog. Die stelt een levensboom voor met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van het kunstwerk. De boom is rijk aan betekenissen en vrij in te vullen door de bezoeker. Je kan het zien als een subjectieve stamboom van de evolutie, een mythologische levensboom die hemel, aarde en onderwereld verbindt of anders. Voor zijn keuze van dieren en insecten keek hij naar soorten die ooit voorkwamen in de Maasvallei zoals de steur of zelfs de Mosasaurus, maar ook naar soorten die er vandaag leven zoals de bever of het iconische Konikpaard. Ze hebben een natuurlijke en symbolische waarde voor het gebied. Wat de relatie tussen de dieren is, staat open voor de verbeelding van de kijker.

Kleine gebaren met grote impact

Kunstenaar Benjamin Verdonck verkent al wandelend de Maasvallei. Onderweg verzamelt hij voorwerpen die iets vertellen over het gebied, van stenen en zaden tot plastic verpakkingen en verloren sieraden. Deze alledaagse voorwerpen behandelt hij als een soort relieken die hij op unieke manier in verschillende kapellen in de Maasvallei presenteert. Zo groeien ze uit tot bijzondere reflecties over de relatie tussen mens en natuur. Het werk wordt voor het eerst getoond in de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten in Boyen (Stokkem). Ondertussen groeit de collectie vondsten van Verdonck tijdens nieuwe wandelingen in het gebied. Hieruit ontstaan nieuwe reeksen die later te zien zijn in de Kapel van de Heilige Rita op het domein Sipernau en de Museumkerk Sint-Pieter van Oud-Rekem. De kapel is elke dag geopend van 9u t.e.m. 17u, en dit tot 06.03.22.

Praktische informatie


Kunst aan de Maas 
is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.

Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), en de vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.

Voor deze eerste presentatie van het werk van Benjamin Verdonck bedanken we Kerkfabriek Sint-Elisabeth Stokkem en Stad Dilsen-Stokkem.

Gepubliceerd op

20.01.2022

Beeldengalerij

Overzicht