5 tips voor Design Fest Gent

Design Fest Gent is een tweejaarlijks festival dat van 22 april tot 1 mei plaatsvindt in Gent. Tal van ontwerpers tonen er hun grensverleggende ideeën. De focus van deze editie ligt op duurzaamheid. Ook Z33 is aanwezig op het festival. Wij tippen alvast enkele activiteiten met een Z33-tintje.

1. Lezing designtijdschrift in Vlaanderen

Er wordt in Vlaanderen weinig geschreven over design. Waar kan je als (jonge) ontwerper terecht voor een overzicht van het veld? Waar kan je artistieke inspiratie opdoen? Welke noden heeft de designsector? DesignRegio Kortrijk en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur gaan het engagement aan om na te denken over deze lacune. Ze nemen het initiatief om eenmalig een proefnummer van Ponton te lanceren. Op Design Fest Gent gaan we in gesprek met Thomas Lommée (ontwerper OpenStructures, winnaar Henry Van de Velde Award Ecodesign 2022) en Bram Vanderbeke (ontwerper en mede-oprichter BRUT collectief) over de inhoud van dergelijk medium. Het gesprek wordt gemodereerd door curator Annelies Thoelen van Z33.

De lezing vindt plaats op 27/04/2022 om 20 uur. Inschrijven kan via de website van Design Fest Gent. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

2. Mae-ling Lokko – Healing Meadow

Mae-ling Lokko is een Ghanees-Filipijnse architectuurwetenschapper en designer op het gebied van biomaterialentechnologie. Haar werk concentreert zich op het upcyclen van landbouwafval en biopolymeren. Met Grounds for Return kreeg ze in Z33 haar eerste Europese solotentoonstelling. Healing Grounds, een van de werken uit die tentoonstelling, is te zien op Design Fest Gent. Mae-ling viert er mycelium (een netwerk van schimmeldraden) als onderdeel van een bloeiend landschap van geneeskrachtige kruiden.

PS: een ander werk uit Grounds for Return reist dan weer door naar Amsterdam: De MycoTunnel zal te bewonderen zijn in het Stedelijk Museum in Amsterdam voor de expo It’s our F***ing Backyard. Designing Material Futures.

 

 4. Slotlezing over circulair bouwen

Om het festival af te ronden, staat een slotlezing over circulariteit op het programma. Drie sprekers kijken elk vanuit een ander perspectief naar circulair bouwen – een belangrijk sleutelbegrip richting de toekomst. Een van de sprekers is BC Materials, wiens solotentoonstelling Same Same but Different momenteel in Z33 te zien is. Daarin onderzoekt het Brusselse architectenbureau hoe extractie niet gelijk hoeft te staan aan het leeghalen of uitputten van de planeet.

Sprekers: Carmody Groarke (Andy Groarke), BC Materials (Ken De Cooman), OpenStructures (Thomas Lommée & Christiane Hoegner)

Moderator: Véronique Patteeuw

Reserveer je ticket via deze link.

© Kristof Vrancken

 

4. Dagkrantje op Design Fest Gent

Ponton is een ontwerpmagazine en een platform in ontwikkeling dat ontwerpers wil inspireren en activeren in de uitbouw van een artistieke praktijk. Ponton wil een antwoord bieden aan de noden van ontwerpers en het gesprek over de context van design verbeteren. Dit gebeurt via onderzoeksopdrachten, essays, beeldseries, inspirerende verhalen en conversaties, debatten en workshops.

Tijdens Design Fest Gent produceren we een driedelige festivalpublicatie waarin we een gecureerde indruk geven van Design Fest Gent. De publicaties kan je vinden op de hoofdlocaties van het festival: Design Museum Gent, Industriemuseum, DaDa Chapel, S.M.A.K., Gallery Tatjana Pieters, MIRY Concertzaal van KASK & Conservatorium, Polestar Space en Kunstencentrum Voo?uit. Het eerste nummer zal beschikbaar zijn op 22 april, het tweede op 26 april en het laatste op 30 april.

5. Heleen Sintobin, Irene Stracuzzi, Satomi Minoshima & Pauline Agustoni

FORMAT is het begeleidingstraject van Z33 voor de nieuwe beloftevolle lichting op vlak van design en architectuur. Elk jaar krijgt een selectie ontwerpers de kans om hun artistieke praktijk te verdiepen en samen kennis en netwerken te delen. En zo’n deelname aan FORMAT loont. Maar liefst drie verschillende ontwerpers presenteren op Design Fest Gent hun werk dat in de laatste editie van FORMAT in Z33 te zien was.

Met zelfontwikkelde mengels zoekt Heleen Sintobin de grenzen van een 3D-keramische printer op. Tijdens het bakproces stellen de expanderende kleilagen de computergestuurde productie op de proef. Het ontwerpersduo Satomi Minoshima & Pauline Agustoni onderzoekt het traditionele ambacht van de dorozome, een Japanse modderverftechniek waarbij witte garens herhaaldelijk worden geverfd. Tot slot bestudeert Irene Stracuzzi het bevroren archief van bacteriën dat al duizenden jaren gevangen zit onder de toendra van de noordpool.

Je vindt hun werken tijdens het festival terug in het Design Museum Gent.

 

© Selma Gurbuz
Gepubliceerd op

20.04.2022

Overzicht